Logo MojaObčina.si
DANES
35°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Praznovanje 100-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Rakitna

Ob stotem jubileju ustanovitve Prostovoljnega gasilskega društva Rakitna je v soboto, 15. junija 2024, na Rakitni potekala slavnostna parada, katere so se udeležila sosednja gasilska društva, predstavniki Gasilske zveze Brezovica, predstavniki Gasilske zveze Slovenije, župan občine Brezovica Metod Ropret, krajani in krajanke in ostali gostje.

Slavnostno proslavo je otvoril Mešani pevski zbor Rakitna. Predsednik gasilskega društva, Tomaž Šivic, je prvi nagovoril vse prisotne: »Čez pet dni, 19. junija, bo minilo točno sto let, odkar je skupina osemnajstih predanih mož postavila temelje našega društva. Njihova vizija in neomajno delo sta nam omogočila, da danes stojimo tukaj, ponosni na bogato zgodovino in dosežke preteklih generacij. Stoletje delovanja društva ni le časovnica dogodkov ampak mozaik neštetih zgodb o požrtvovalnosti, pogumu in srčnosti. Ob vsem tem se zahvaljujem vsem, ki nesebično darujete svoj čas, znanje in energijo za varnost naše skupnosti.«

S pohvalami je nadaljeval župan Metod Ropret: »Pomembnosti vašega društva se zavedamo tudi ostali. Tri leta je minilo, odkar ste dobili novo sodobno gasilsko vozilo, prilagojeno vašim razmeram in konfigurirano skladno z vašimi potrebami. Gasilska zveza in mi, v občinski upravi, se dobro zavedamo, kako pomembno je, da ste v tistem kratkem času, ko čakate na pomoč drugih društev, sami sposobni obvladovati razmere. Zato smo se v občinski upravi odločili za nakup ustreznega zemljišča za gradnjo gasilskega doma, prav tako pa je zveza že nastavila podlago za sofinanciranje gradnje v svojem programu. Rakiški gasilci ste si s svojim delom in odnosom to zagotovo zaslužili.«

Zbrane je nagovoril tudi Franc Bradeško, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je Rakičanom predal svoje zahvale. Veseli ga, da ima zveza takšno društvo, ki je tako usposobljeno in vedno pripravljeno pomagati.

Predsednik Gasilske zveze Brezovica, Miran Repar, tudi ni skrival pomembnosti rakiškega društva v naši občini. »Prostovoljno gasilsko društvo Rakitna je s svojim delom postalo nepogrešljiv del zaščite in reševanja v občini in tudi izven nje,« obenem pa tudi podal svojo zahvalo za ves trud, ki ga vlagajo, tudi za njihovo delo z mladino.

Sledil je blagoslov kaplana Gregorja Roglja. Akademski slikar Janez Kovačič je podaril Prostovoljnemu gasilskemu društvu Rakitna sliko Svetega Florjana. Gostje, Moravška godba, so zaključili slavnostno proslavo z dvema odigranima skladbama, večer pa se je nadaljeval z veselico.

Oglejte si tudi