Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

TOČKOVANJE UREJENOSTI STANOVANJSKIH HIŠ, POČITNIŠKIH HIŠ, KMETIJ, KRAJEVNO ZNAČILNIH OBJEKTOV IN UREJENIH KOTIČKOV V RAKITNI

Komisija za lepo Rakitno v sestavi: Joži Jamnik, Veljko Toman in Bojan Debevec, ki deluje v Turističnem društvu Rakitna, je v začetku meseca avgusta  izvedla točkovanje urejenosti objektov. Točkovali smo 3 stanovanjske hiše, 1 kmetijo in 1 počitniško hišo.

Z ogledom in točkovanjem so se vsi predlagani kandidati strinjali in podpisali prijavnico za točkovanje.

Po predhodnem dogovoru s prijavljenimi in predlaganimi kandidati, je komisija opravila ogled posameznih objektov. Na obrazcu za točkovanje smo obkljukali redne kriterije in dodali specifične kriterije za posebnosti in inovativne rešitve. Vsak kriterij je točkovan z 1 točko.

Hiše so  fotografirane iz več zornih kotov. Fotografirani so tudi pomožni objekti, posamezni detajli in inovativne rešitve.

Vsi so nas prijazno sprejeli in popeljali po svoji lastnini.

 

Likovič Zdravko, Rakitna 25F – stanovanjska hiša

 


Stanovanjska hiša se nahaja ob cesti jezero – Žotov grič. Umeščena je v novejši zaselek v pobočju Novaške gore.

Hiša ima urejeno fasado in streho, ki sta barvno usklajeni z okolico. Urejena je dovozna pot, dvorišče in zelenica.

Ob južni meji je okrogel zelenjavni vrtiček. Ocvetličenje oken je v olivno zeleni barvi, kar še poudari skladnost z arhitekturo objekta. Ob zunanjem prostoru za druženje je razkošno pomivalno korito. Občuti se popoln red, čistoča in vestno vzdrževanje okolice in objekta.

Hiša izpolnjuje 11 rednih kriterijev in 2 dodatna – specifična kriterija tako, da je zbrala 13 točk.

 

Kovačič Alenka ( Anton ), Rakitna 135 – stanovanjska hiša

 

       

Je prva hiša v Rakitni ob levi strani poti, vpeta v brežino, če se pripeljemo iz Ljubljanske smeri.

Hiša ima urejeno fasado in streho, ki sta barvno usklajeni z okolico. Garaža je v sklopu hiše, nad njo pa pokrita in zastekljena terasa, ki priča o družabnosti njenih stanovalcev. Nad hišo je bogato zasajen rastlinjak, ob njem pa prav tako s solato zasajena prenosna »matarka«.

Urejena je dovozna pot in dvorišče. Okna so ocvetličena, zelenica pred hišo pa inovativno zasajena tudi z avtohtonimi rastlinami. Čuti se red, čistuča in trud pri vzdrževanju.

Hiša izpolnjuje 13 rednih kriterijev in 1 dodatni – specifični kriterij tako, da je skupaj zbrala 14 točk.


Grmek Angela, Rakitna 77 – stanovanjska hiša

 

Stanovanjska hiša se nahaja v brežini zaselka Hrib. To je prvi zaselek na levi strani, ko se pripeljemo v Rakitno iz ljubljanske smeri. Nad hišo stoji lepo ohranjen kozolec, pod hišo pa hlev z vsem orodjem na steni ob vhodu, ki je služilo za nego in delo z živino. Vse to priča, da je bila še pred kratkim živa kmetijska dejavnost. Vse skupaj je lep primer naše arhitekturne dediščine. Hiša je ohranila tradicionalni način gradnje. Fasada in streha sta urejeni in skladni z okolico.

Pod hišo je garaža, v kozolcu pa drvarnica. Dostopna pot in dvorišče sta urejena. Okna, balkon in terasa so zelo lepo ocvetličeni in ozelenjeni. Stanovalca se zelo trudita za red, čistočo in redno vzdrževanje.

Hiša izpolnjuje 14 rednih kriterijev in 1 dodatni – specifični kriterij tako, da je skupaj zbrala 15 točk.


Kržič Ana, Rakitna 50 – kmetija

 

       

Kmetija se nahaja ob glavni cesti v zaselku Hudi konec. To je prvi zaselek, ko se pripeljemo v Rakitno pred centrom vasi. Čez cesto nasproti hiše je unikatno urejen in vedno negovan skalnjak. Na vhodu v hišo je zelo star lepo ohranjen, obokan kamnit portal. Na vrhu oboka je vklesana takratna hišna številka. Čestitamo za ohranjeno kulturno dediščino. Fasada in streha sta urejeni in barvno skladni z okolico. Povsod so uporabljeni naravni materiali. Prostor pred hlevom je vzorno urejen. Ni zaznati nobenega vonja. Delovni stroji in pripomočki so pospravljeni v garaži in zaprtem kozolcu. Drva so zložena z milimetrsko natančnostjo. Nič ni razmetano. Na zahodni strani hiše je prostor za počitek in druženje. Dostopna pot in dvoriše sta urejena.

Okna in spodnji rob hiše so ocvetličeni. Dva velika vrta z zelenjavo in zelenica so vzorno urejeni. Na južni strani, za kozolcem so v ogradi kokoške s petelinom in dve goski. Objekti in okolica so lepo vzdrževani. Čuti se red, čistoča, nikjer ni čutiti nobenega vonja po živalih.

Kmeija izpolnjuje 18 rednih kriterijev in 1 dodatni – specifični kriterij tako, da je skupaj zbrala 19 točk


Grašič Bole Viktorija, Rakitna 120 – počitniška hiša

 

                          

Počitniška hiša se nahaja levo od poti v zaselek Novaki, blizu lokacije nekdanjega bazena. Hiška in pripadajoči objekti izražajo prvinskost. Večina prvih počitniških hiš s spremljajočimi objekti na Rakitni je bila tako zasnovana. Streha in fasada sta urejeni in barvno skladni z okolico. Predstavlja tradicionalen način gradnje. V majhnem kozolčku je drvarnica in prostor za vrtno orodje. Garaža je odmaknjena na rob parcele ob občinsko pot. Od nje do hiške vodi ozka potka posuta z belim peskom. Na veliki površini je več, z občutkom urejenih cvetličnih otočkov. Zelenjavni vrtiček je urejen. Balkon je ocvetličen in zelenice urejene. Ob hiški je vodnjak za zajemanje kapnice. Dvorišče pred hiško je polkrožno tlakovano z granitnimi kockami.

Pod kuhinjskim oknom je mizica za goste. Okno z širšo polico služi tudi kot šank. Čuti se red, čistoča in veliko dela pri vzdrževanju velike parcele.

Počitniška hiša izpolnjuje 14 rednih kriterijev in 3 dodatne – specifične kriterije tako, da je skupaj zbrala 17 točk


Poudarjamo, da namen točkovanja ni v tem, kdo bo dosegel več točk. Objekti so umeščeni v različnih prostorskih pogojih in imajo različne pomožne objekte za različne namene. Pristopi pri urejanju so različni a vsi lepi. Eni izražajo prvinskost drugi etnološko zgodovinsko vrednost, tretji pa natančno urejenost. Polagamo na srce vsem, ki to prebirate, da skrbite še naprej za ohranjanje naše kulturne dediščine.

Dobili smo vtis, da ste srečni in da uživate pri delu v okolici vašega doma.

Očitno se ta pozitivna energija prenaša tudi na tiste, ki so do sedaj premalo časa posvečali urejanju svojih domov.

Vsi objekti so vredni občudovanja in navdih za vse krajane in obiskovalce Rakitne.

Člani komisije se zahvaljujemo vsem za topel sprejem in neizmerljiv trud pri vzdrževanju objektov in celotnih parcel.

V svojem imenu se zahvaljujem Jožici in Veljkotu za iskrenost, srčnost ter strokovnemu pristopu pri točkovanju.

                                         

 

 

                                                                                                          Turistično društvo Rakitna

                                                                                                   Predsednik komisije za lepo Rakitno

                                                                                                                       Debevec Bojan

 

Oglejte si tudi