Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

IZLET IN PIKNIK DU PODPEČ - PRESERJE

V  torek, 14. maja 2024 ob 7.00 uri zjutraj  smo se člani DU PODPEČ – PRESERJE odpravili na izlet Koroško in Štajersko. Prijavilo se je veliko število članov, tako, da smo se odpeljali z večjim avtobusom in kombijem. Zaradi predvidenega poznega kosila, smo vsi udeleženci izleta na avtobusu dobili sendvič in vodo.

Najprej smo se ustavili v  Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, kjer smo si ogledali zbirko Jakoba Sokliča, duhovnika, kulturnega delavca in velikega zbiratelja. Sokličeva zbirka vsebuje preko 1800 predmetov, od tega arheološko, etnološko, kulturnozgodovinsko, likovno zbirko starejše in sodobne umetnosti, predmete iz Azije, afriško zbirko in kotiček  Huga Wolfa. V sklopu Sokličeve zbirke je razstavljena tudi knjižnica, ki jo je podedoval od Franca Ksaverja Meška po njegovi smrti leta 1964 in vsebuje preko 6000 knjig.

Pot smo nadaljevali proti Dravogradu in naprej do Mute, kjer smo si ogledali kovaški in gasilski muzej.

Razstavljeni predmeti so razvrščeni v štiri  zbirke: kovaško-livarsko, etnološko, gasilsko in kulturno-zgodovinsko. Muzej se nahaja v pritličnih prostorih občine. Zaradi odsotnosti vodičke, nas je po muzeju vodila županja Mute.

Ogledali smo si tudi hidroelektrarno Fala, ki je najstarejša HE na slovenskem delu Drave. Njena gradnja se je začela leta 1913, dokončali pa so jo leta 1918, ko so pognali prvih pet turbin. Od leta 2008 je HE Fala kulturni spomenik  državnega pomena. Po ogledu je sledilo dobro kosilo v okolici Slovenskih Konjic in pot proti domu.

V petek, 14.junija 2024 ob 13.00 uri smo se zbrali pri polharski koči pod Rakitno na našem tradicionalnem pikniku. Kot je že v navadi, smo vse obiskovalce na začetku postregli z aperitivom. Jedli smo odličen pasulj  in meso z žara. Poskrbljeno je bilo za pijačo  in pecivo, ki so ga pripravile naše članice. Iskrena hvala vsem, ki so poskrbele za čudovito sladko razvajanje.

Za prijetno glasbo in ples sta poskrbela naša člana Nana in Janko.

Za vso organizacijo piknika, smo poskrbeli člani upravnega in nadzornega odbora DU PODPEČ – PRESERJE.

Veseli nas, da se naših srečanj udeležujete v tako velikem številu.  To nam daje moč in pogum za naše nadaljnje delo v društvu.

 

DU PODPEČ – PRESERJE

Zapisala: Iva Intihar

Oglejte si tudi