Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
15°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

Uveljavljanje pravic iz javnih sredstev - znižano plačilo vrtca, državne štipendije

V okviru Centra za socialno delo Savinjsko-Šaleška (v nadaljevanju center) je organizirana služba za
uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (v nadaljevanju ZUPJS), ki je pristojna za reševanje vlog za pravice:
otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, državna štipendija, subvencija šolske prehrane (malica, kosilo) ter
dodatek za veliko družino.

Pred pričetkom novega šolskega leta, vam želimo posredovati informacije, ki bodo olajšale uveljavljanje pravic iz javnih sredstev.

Center za socialno delo o podaljšanju letnih pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencija malice/kosila in državna štipendija) odloči avtomatično z informativnim izračunom ali po uradni dolžnosti. Staršem ni potrebno oddajati novih vlog, če nimajo nobenih sprememb in pravice ne uveljavljajo prvič. Informativne izračune oziroma odločbe bodo starši prejeli od avgusta dalje predvidoma do konca oktobra (avgustovske vloge).

Novo vlogo oddajo starši osebno, po pošti, e-pošti ali preko e-uprave v primerih ko:

pravico uveljavljajo prvič - oddajo vlogo na obrazcu "Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev"

uveljavljajo novo pravico za naslednjega otroka (npr. za otroke, ki bodo prvič začeli obiskovati vrtec).

Ob tem je potrebno biti pozoren, da starši vlogo oddajovlogo en mesec pred pričetkom izvaanja pravice (če gre otrok v vrtec s 1. 9., je potrebno vlogo oddati v mesecu avgustu)



V primeru vpisa otroka v 1. razred OŠ, je potrebno spremembo CSD-ju sporočiti le, ko pravice potečejo izven meseca avgusta oziroma otroka izpišejo iz vrtca že prej in imajo v vrtcu še vsaj enega otroka. Ob tem starše opozarjamo, da morajo spremembo izpisa otroka iz vrtca sporočiti v mesecu v katerem se otrok izpisuje iz vrtca (zadnji dan vrtca 31. 7. 2024, sprememba se sporoča v juliju). V primeru, pa da pravice potečejo v mesecu avgustu spremembe ni potrebno sporočati.

V povezavi s pravico do državne štipendije posjanjujemo, da vlogo na novo oddajo le tisti dijaki, ki bodo s 1. 9. 2024 pričeli obiskovati 1. letnik. Vsem ostalim bo CSD po uradni dolžnosti izdal odločbe o nadaljnji upravičenosti do državne štipendije.

Dodatne informacije vezane na pravico do državne štipendije je možno dobiti tudi na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Link do spletne strani se nahaja med povezavami.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na telefonski številki Centra za socialno delo Savinjsko-Šaleška (03 777 30 60) v času uradnih ur (ponedeljek, sreda, petek) oziroma preko elektronskega naslova centra gp-csd.sasal@gov.si

Marko Verdev

CSD Savinjsko-Šaleška

 

Oglejte si tudi