Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

NA CESTI ČEZ VRŠIČ PREDVIDENE TUDI POPOLNE ZAPORE

Občina Bovec je bila  s strani izvajalca del, podjetja Gorenjska gradbena družba d.d., po e-pošti obveščena, da bo izvajalec del pričel z izvajanjem gradbenih del v sklopu rekonstrukcije regionalne ceste, ureditve odvodnjavanja in parkirišč na območju vrha prelaza Vršič. Dne 21. 8. 2024 je bilo Občini Bovec s strani Direkcije RS za infrastrukturo poslano Dovoljenje za predmetno zaporo ceste. V dovoljenju je navedeno, da je za potrebe urejanja prometa v času izvedbe gradbenih del predvidena vzpostavitev delnih zapor in popolnih zapor na odsekih državnih cest Ruska cesta (Erika – Vršič) in Vršič – Trenta. Vzpostavitev delne zapore prometa se skladno z izdanim dovoljenjem na predmetnih odsekih cest dovoli od 2. 9. 2024 od 7.00 do 24. 12. 2024 do 17.00. Popolna zapora prometa pa se dovoli od ponedeljka do petka med 16. 9. 2024 in 24. 12. 2024 med 7.30 in 17.00 (do največ 20 delovnih dni).

V času vzpostavitve delnih zapor bo promet mimo območja obdelave potekal izmenično enosmerno s semaforskim usmerjanjem. V času vzpostavitve popolne zapore bo promet s prometno signalizacijo preusmerjen na obvoz preko Italije preko mejnega prehoda Predel.

Z nameravano popolno zaporo že v septembru pa se Občina Bovec ne more strinjati (čeprav ni soglasodajalec), saj že vrsto let vlaga napore v povečanje avtobusnih linij čez Vršič, da bi z organizacijo zanesljivih in pogostih javnih prevozov k njihovi uporabi spodbudila čim več obiskovalcev in prebivalcev. Zato je na Direkcijo za ceste naslovila prošnjo za prestavitev predvidene popolne zapore vsaj na 1. oktober.

»Letos je bilo prvič organiziranih šest avtobusnih linij na relaciji Bovec – Kranjska Gora, katerih izvajanje je bilo predvideno do 30. 9. 2024. Zaradi popolne zapore prometa se bosta v septembru izvajali le še dve liniji od šestih predvidenih. Ker so ceste znotraj območja občine Bovec v septembru še zelo obremenjene, je za Občino Bovec prevoznost Vršiške ceste v tem mesecu ključnega pomena. Hkrati pa je povezava preko prelaza Vršič izjemnega pomena tudi za lokalne prebivalce, ki prelaz uporabljajo dnevno za odhod na delo in v šolo. Še posebej pride ta v poštev za prebivalce krajevne skupnosti Soča- Trenta, ki se jim pot s preusmeritvijo poti preko Italije bistveno podaljša. Glede na to, da je prehod preko Vršiča iz navedenih razlogov izjemnega pomena za obiskovalce in prebivalce občine Bovec, vas prosimo za prestavitev začetka popolne zapore prometa na predmetnih odsekih državnih cest na vsaj 1. 10. 2024,« je zapisano v prošnji, ki jo je Občina Bovec na DRSI naslovila 23. 8. 2024, torej takoj po prejetju obvestila s strani DRSI.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž se je o tem pogovarjal tudi s kolegico županjo Občine Kranjska Gora Henriko Zupan, ki tudi podpira predlog Občine Bovec za prestavitev začetka uvedbe popolnih zapor.

Hkrati se pri Občini Bovec sprašujemo, kako je mogoče, da je Občina Bovec z italijanskim ANASOM lahko sklenila dogovor, da dela s popolnimi zaporami, ko je šlo za izvajanje del na predoru Rabeljsko jezero, izvajajo v nočnem času, v Sloveniji pa to ni mogoče?

Vir: obcina.bovec.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi