Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

FESTIVAL SRC V BOVCU

PRVI VEČER

Nastopi prvih treh folklornih skupin so prvi večer napolnili veliko dvorano Ite Rine Kulturnega doma Bovec, kamor je bil zaradi slabe vremenske napovedi in slabega vremena organizator prisiljen premakniti dogajanje z bovškega trga. Opoldne je župan Valter Mlekuž pozdravil nastopajoče, nato pa so si po kosilu ogledali našo prelepo dolino in muzej v Trenti. Navdušeni nad videnim so nabrali polno energije za večerne nastope. Prvega večera se je ob bovškem županu Valterju Mlekužu udeležil tudi župan Občine Čenta (Tarčento) Mauro Steccati in nekateri predstavniki Folklorne skupine Chino Ermacora iz Čente, oba podžupana Občine Bovec Erik Cuder in Miro Bozja, Mlekuž pa je v uvodu s pozdravnimi besedami tudi uradno odprl Festival src v Bovcu. Izpostavil je pomembno sodelovanje med obema pobratenima Občinama in se zahvalil županu Občine Čenta in organizatorju, Folklorni skupini Chino Ermacora, da vsako leto »posodijo« vse folklorne skupine tudi za nastope v Bovcu.  

Nato so se na odru zvrstile folklorne skupine iz Peruja, Velikonočnih otokov in Martinika.

PERU - »Asociación Cultural C.I.D.A.N. Mi Peru"

Od leta 1985 si kulturno združenje »Mi Perù« prizadeva preučevati, ohranjati in razširjati kulturo ter glasbeno in umetniško tradicijo domorodnega prebivalstva Peruja. Obnavlja in razširja tradicije prednikov regij Costa, Sierra in Selva. Ministrstvo za kulturo Peruja je »MI PERU« s skoraj 40-letno zgodovino priznalo kot »Punto cultura« za svoje umetniško delo in kot ambasadorja perujske kulture in tradicije v svetu. Glasbeniki in plesalci pripadajo različnim etničnim skupinam perujskega prebivalstva. Koreografije so pristne, brez stilizacije ali kontaminacije, zahvaljujoč delu režiserke Anite Zapata Flores, katere izkušnje in kulturno znanje je znano po vsej Latinski Ameriki, ter maestra Arauca Paradesa, glasbenika in koreografa z več kot 50-letno kariero. Prisotnost na mednarodnih odrih na štirih celinah ima za cilj vzpostavitev prijateljskih vezi za dogodke s kulturno izmenjavo.

Generalna direktorica: Anita Zapata Flores

Umetniški direktor: Martin Arauco Paredes

VELIKONOČNI OTOKI (ČILE) - Conjunto Toŋariki

Tongariki, izraz se nanaša na vzhodne vetrove, je tudi ime največjega arheološkega spomenika v Polineziji. Ansambel Tongariki sestavljajo mladi umetniki, združeni v odgovornem in spoštljivem delu, s katerim se krepi kakovost glasbenikov in plesalcev z bogatimi izkušnjami na področju lokalne folklore. Med letoma 1870 in 1950 je močna povezava s Tahitijem pripeljala do uvedbe polinezijske glasbe ter sprejetja ritmov in stilov, ki so postali sestavni del tradicionalne folklore Rapa Nui – Velikonočnega otoka. V zadnjih letih je skupina nastopila na najboljših folklornih festivalih v Evropi in Južni Ameriki.

Režija: Rodrigo Contreras Castro

MARTINIK - “Compagnie de danse Pom’Kanel”

Plesna skupina Pom'Kanel, ustanovljena leta 1984 na pobudo umetniškega vodje Alberta Alameluja z vzdevkom D'Jessy, je ena najboljših folklornih skupin na Martiniku. Njegove koreografije, ki jih navdihuje tradicionalna dediščina Antilskega otočja, karibskega in afriškega vpliva, je razvil D'Jessy, izvajajo pa jih najbolj zaslužni in navdušeni mladi plesalci, ki navdušujejo številne turiste, ki prihajajo na otok, pa tudi onstran meja Martinika. Vsako leto so na pomembni turneji po Evropi (Francija, Italija, Belgija), ter povsod po svetu, na primer v  ZDA, na Japonskem in v Kanadi, kar omogoča skupini, da izvaža svoje umetniške sposobnosti in pridobi številne nagrade in priznanja. Balet Pom'Kanel, pravi ambasador antilske folklore v svetu, promovira turizem na otoku Martinik, tako da promovira tudi mesto Basse-Pointe.

Režija: Albert Alamelu

Ob nastopu zadnje folklorne skupine Martinik je njen direktor poskrbel za pravo zabavo, saj so plesalke in plesalci  Compagnie de danse Pom’Kanel iz publike na oder pripeljali vsak svojega soplesalca oziroma soplesalko.

Izjemen večer z izjemnimi nastopi bodo še dolgo ostali v spominu vseh udeležencev včerajšnjega spektakla, kot so zagotovili vsi nastopajoči, pa se je tudi njim Bovec vtisnil globoko v srce.

Galerija


DRUGI VEČER

Festival src – Festival dei cuori je v drugem večeru zablestel na velikem odru na osrednjem bovškem trgu. Med okoli 1000 gledalci so bili tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, delegat Občine Čenta (Tarcento) za javna dela, odnose z društvi in dogodke Roberto Beltrame, umetniški direktor Festivala dei cuori Massimo Boldi in podžupana Občine Bovec Miro Bozja in Erik Cuder. Prvi so na oder stopili organizatorji Festivala dei cuori v Čenti, plesalke in plesalci ter godci Folkorne skupine Chino Ermacora. V Čenti se letos odvija že 54. Festival, temelji pa povsem na prostovoljnem delu članov te folklorne skupine pod vodstvom njihovega direktorja Massima Boldija. Pohvale vredno delo, ki ga opravijo skozi vse leto priprav in nato za izvedbo samo, pripelje do zavidljivo dobro organiziranega festivala v Čenti, kot spremljevalci pa spremljajo tudi vse folklorne skupine, ki nastopijo v Bovcu. Za njimi je na oder stopila Folklorna skupina iz Kenije, ki so v sicer okrnjeni postavi z vključevanjem publike prav tako poskrbeli za odlično vzdušje, kot zadnja pa je zablestela Folklorna skupina Talija iz Srbije.

ITALIJA - Folkolorna skupina “CHINO ERMACORA”

Skupina je bila ustanovljena leta 1952 po zaslugi Vittoria Grittija, zdaj ga vodi Massimo Boldi, ki je tudi umetniški direktor Festivala dei Cuori. Skupina nosi originalne noše iz okolice Poffabra (Maniago), značilne za devetnajsto stoletje. Poleg tradicionalnega furlanskega repertoarja je skupina avtor novih koreografij, ki po navdihu preprostih, a pomenljivih življenjskih prizorov dodajajo nov pomemben moment razvoja folklornih vrednot. Chino Ermacora je sodeloval na več sto nacionalnih dogodkih in najprestižnejših mednarodnih festivalih na Kitajskem, v Južni Koreji, na Japonskem, Tajvanu, Tajskem, v ZDA, Braziliji, Kanadi, Izraelu, Egiptu, na Irskem, v Rusiji, Indoneziji in še bi lahko naštevali. Skupina je tudi organizator Festivala dei Cuori®.

direktor: Massimo Boldi

KENIJA - “Glasbeno-plesni ansambel FOPACK”

Skupino Fopack sestavljajo plesalci, glasbeniki in akrobati, ki živijo v Nairobiju, glavnem mestu Kenije, splošno znanem kot "mesto sonca". Cilj skupine je izobraževanje za ohranjanje spomina na bogastvo kenijske nacionalne dediščine z glasbo in plesom. Predstavo skupine popestrijo kostumi s tradicionalnimi in zelo barvitimi dizajni. Prvotno so bili ti kostumi običajni in so jih uporabljala skoraj vsa plemena, izdelani pa so bili iz kož živali, kot so levi in ​​leopardi. Kot povsod v Afriki, tradicionalna glasba poudarja vaško življenje; vsaka etnična skupina ima poseben slog, vendar je skupna glasbena točka uporaba tolkal, kot so "bunde", boben "sukuti" in "ngoma".

direktor: Joseph Manzi Mukiti

SRBIJA - Folklorna skupina “TALIJA”

Folklorna skupina “TALIJA” je bila ustanovljena leta 1998 v Beogradu z namenom širjenja in krepitve bogate kulturne dediščine srbskega naroda. Danes folklorno skupino sestavlja plesna skupina 300 članov, razporejenih v različne starostne skupine in dva orkestra. Skupina “TALIJA” je sodelovala na številnih turnejah, tako v Srbiji kot v tujini, in pridobila izjemna priznanja zahvaljujoč izredni strasti in profesionalnosti plesalcev in glasbenikov. Skupina nastopa v originalnih nošah ali nošah po modelih iz obdobja, obogatenih z vezenino iz zlate niti in kovanci, obutih v tradicionalne srbske narodne čevlje OPANKE.

direktor: Dragan Pantelić

Ob koncu se je župan Valter Mlekuž zahvalil vsem nastopajočim, organizatorjem festivala v Čenti in posebej Massimu Boldiju, ki je prav tako stopil z njim na oder, ter vsem obiskovalcem Festivala src v Bovcu, saj s tako množično udeležbo dokazujejo, da je Festival src našel pravo mesto tudi v Bovcu. Odlično sodelovanje z vsemi v Bovcu je poudaril tudi Massimo Boldi in se zahvalil županu Valterju Mlekužu in Občini Bovec za tako izvrstno sodelovanje, kar znajo ceniti tudi vse folklorne skupine. Nadvse zadovoljni so iz Bovca odhajali tudi vsi nastopajoči in njihovi vodje, ki so izkoristili vsak trenutek za izrekanje pohval nad organizacijo festivala v Bovcu, navdušenostjo nad našo prelepo dolino in prijaznostjo vseh, ki so jih srečali na Bovškem.

S sinočnjimi nastopi so zaključene tudi Poletne prireditve na bovškem placu, ki jih že nekaj zadnjih let financira Občina Bovec in so tudi letos požele veliko odobravanj. Prireditev se udeležujejo tako domačini in prebivalci sosednjih občin kot tudi turisti iz vsega sveta.

Galerija

Vir: bovec.si

Komentarji

Prosimo, da pri komentiranju upoštevate pravila za objavo komentarjev.
Ta prispevek še nima komentarjev. Bodi prvi!

Oglejte si tudi