Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
19°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Borovničan na olimpijskih igrah

Ljubitelj teka in maratonec Gregor Bec, o čigar uspehih smo v Našem časopisu že poročali, se veseli novega zgodovinskega mejnika v svoji tekaški karieri. Nastopil je na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu. A pot do tja ni bila tako enostavna.

Gregor je prve objave v medijih, da bodo v sklopu olimpijskih iger v Parizu lahko tekli tudi rekreativni tekači, zasledil že leta 2019. Izbor 20024 udeležencev pa je bil malo bolj poseben, in sicer prek posebne aplikacije, kjer so bili objavljeni tekaški izzivi, ki so prinašali določeno število točk. Gregor je z zbiranjem začel oktobra 2022, treba pa jih je bilo zbrati 100.000. A on jih je zbral še več kot enkrat toliko, 230.000, kar je zadoščalo za približno 12.000 končno mesto.  

10. avgust je bil torej “dan d”, ki se ga je Gregor neizmerno veselil. Tako tudi na vprašanje, kakšni so bili občutki, pove, da težko z besedami opiše ves ta spekter čustev, ko stojiš na štartu takšnega dogodka in ko prideš v cilj. “Vsekakor je prisotna trema, ko se sprašuješ, ali si dovolj dobro pripravljen in če boš zmogel preteči.”  Kot zanimivost pove, da je bil Maraton PourTous (Maraton za vse), prvi javni dogodek v 128-letni zgodovini olimpijskih iger in hkrati tudi najtežji maraton zaradi višinske razlike, ki jo je bilo treba premagati. “Del trase je šel npr. čez klanec s 17-odstotnim naklonom, kar pomeni, kot da bi tekel na Pokojišče.”  V cilju pa seveda sreča, zadovoljstvo, navdušenje, hvaležnost, ker mu je uspelo, opisuje Gregor.  

Vzdušje na olimpijskih igrah je bilo po njegovih besedah fenomenalno, saj je trasa maratona potekala mimo številnih pariških znamenitosti, pri čemer so organizatorji sledili potem slovitega pohoda žensk iz Pariza v Versaillesu oktobra 1789, ki velja za ključen dogodek francoske revolucije. “To je dalo dogodku posebno kuliso in pa spodbujanje ljudi vzdolž celotne poti. Prav to, kako so ljudje in mesto živeli in dihali za ta dogodek, mi bo najbolj ostalo v spominu. Šele ko je človek prisoten na nekem takem dogodku, se zave veličine samih olimpijskih iger.” 

Na vprašanje, ali je to vrhunec njegove kariere, Gregor Bec odgovori pritrdilno. Večjega odra oz. prizorišča, kot so olimpijske igre, ni, zato pa tudi vsi športniki sanjajo, da bi nekoč nastopili na njih in olimpijska kolajna potem predstavlja največji dosežek v njihovi karieri. Gre tudi za posebne občutke, ko predstavljaš oz. zastopaš svojo državo in domovino.

Za obeležitev tega posebnega dogodka za Gregorja in tudi za Borovnico, pa so poskrbeli njegovi prijatelji, družina, sosedje, tekaški prijatelji in trener Roman Kejžar. Priredili so mu piknik s pravim sprejemom z baklami in s pravo olimpijsko torto.  V blokovsko naselje pa so pred domom izobesili olimpijsko zastavo, na balkon stanovanja pa razgrnili Gregorjevo fotografijo z zlato olimpijsko medaljo in pripisom “Gregor, maratonski zmagovalec”. Za tak sprejem se ob tej priložnosti Gregor tudi zahvaljuje vsem zaslužnim. 

Rok Mihevc  


Oglejte si tudi