Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Borovnica
DANES
18°C
10°C
JUTRI
20°C
9°C
Oceni objavo

Tamburaši Borovnica nastopili v Pragi

Tamburaška skupina iz Borovnice je konec avgusta sodelovala na tridnevnem festivalu, ki širi veselje do slovenske pesmi in plesa izven državnih meja. Skupaj z mlado tamburaško skupino KUD Beltinci so se odpravili na dolgo, a prijetno pot na Češko, ki je postregla z novimi izkušnjami, veseljem in sklepanjem novih glasbenih prijateljstev. 
Med številnimi skupinami so Tamburaši Borovnica otvorili Festival Slovenija v Pragi 2024 v družbi slovenskega veleposlanika v Pragi, g. Aleša Baluta. Otvoritvena skladba Vesela plesalka in nežna melodija Pastirče mlado i milo sta v dvorani pričarali prijetno vzdušje. Poseben odziv publike sta poželi skladbi Večer na Robleku in priljubljene Čebelice, ob katerih so se prisotni z veseljem pridružili s prepevanjem.
Festival, ki je letos združil kar 270 udeležencev iz 14 slovenskih skupin, se je odvijal v enem najlepših evropskih mest, Pragi, ki jo krasijo zgodovinske znamenitosti, kot so Hradčani in reka Vltava. Poleg nastopov je program vključeval tudi turistični ogled Prage ter sproščujočo vožnjo z ladjo po reki. Povezanost se je gradila tudi na razigranih hodnikih hotela, ob čaši odličnega češkega piva, plesu in pesmi. Borovniške tamburaše se je največkrat našlo v družbi prijateljev iz Beltincev ter tamburaškega orkestra Gorišnice, s katerimi se bodo gotovo še srečali.
Drugi festivalski dan je na treh različnih lokacijah v  Pragi postregel s slovensko glasbo in plesom različnih skupin. Festival se je prav z melodijo tamburic zaključil v Cerkvi Srca Jezusovega v Pragi, ki je kreacija arhitekta Jožeta Plečnika.
Tamburaši Borovnica delujejo pod okriljem Kulturnega društva Borovnica kot samostojna sekcija, v kateri igra 14 članov. Skupino vodi Jože Zver, ki za njih ustvarja večino glasbenih priredb. Ustanovljeni so bili leta 2018, sprva z namenom spremljanja folklorne skupine FS Bistra na prireditvi ob 40-letnici delovanja. Od takrat so zabeležili okoli 70 nastopov po Sloveniji in v tujini, v državah, kot so Avstrija, Hrvaška in Egipt. V njihovem repertoarju najdemo tako moderne kot ljudske skladbe, pri čemer ohranjajo močne vezi s folklorno skupino FS Bistra.
Tamburaši Borovnica s svojo glasbo povezujejo ljudi na vseh svojih nastopih, bodisi kot spremljevalna bodisi samostojna skupina, pri čemer vsakič ustvarjajo prijetno in veselo vzdušje.
Videti je tudi, da premora ne poznajo, saj se redno dobivajo na vajah tudi v času dopustov. Tako že pripravljajo letni koncert z gosti, ki bo v soboto, 26. oktobra v dvorani OŠ Borovnica, na katerega vas lepo vabijo. Pridite v prijetno in veselo družbo!

BP

Oglejte si tudi