Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Uvertura v častitljivo obletnico

29. julija je družinski kolektiv sedanjega najemnika našega monumentalnega mini golf igrišča praznoval okrogli jubilej svojega delovanja. Pisalo se je leto 1993. Jeseni tega leta se je najemnik s Hotelskim turističnim podjetjem dogovoril še vse potrebno v zvezi z oddajo igralnega kompleksa in naslednje leto podpisal prvo najemno pogodbo. Zgodba se je začela in veseli smo, da si nadaljevanja še vedno sledijo.

Ko se je v letu 2000 z ustanovitvijo lokalnega kluba klasični mali golf tudi v Sloveniji vpisal v razvid športnih panog, smo na tej sceni debitirali s 1. Mednarodnim mini golf festivalom, turnirjem, ki je takoj postal uspešnica in bo letos na sporedu že štiriindvajsetič zapored. Dve leti kasneje smo z registracijo državne krovne organizacije Mini golf zveze Slovenije (MGZS) domače tekmovalce uspešno popeljali na evropski in svetovni oder. Uspehi dobrih dveh desetletij se še vedno nizajo, kar ste lahko prebrali tudi v prejšnji številki Blejskih novic.

Naj dodamo še nekaj zgodovinske statistike o spektaklu, ki je pred vrati. Na festivalu so do letos nastopali posamezniki in ekipe iz desetih evropskih držav, med njimi je bilo največ naših severnih sosedov s senčne strani Karavank. Tekma se, kadar je vreme naklonjeno, odvija dva dneva v šestih seštevnih krogih, le trem pa se je do sedaj uspelo spustiti pod magično mejo 180, kar pomeni povprečje na krog pod 30 udarcev: domačin Sergej Učakar je leta 2009 ugnal konkurenco z rezultatom 179 (29,83/krog), Clemens Burgstaller iz Altheima v Zgornji Avstriji je ob petdeseti obletnici igrišča zmagal z izidom 178 (29,66/krog), nekdanja evropska prvakinja in nosilka številnih medalj na največjih tekmovanjih Claudia Schuster iz Werfna na Solnograškem pa je predlani slavila še z udarcem manj (177 – 29,5/krog), kar je absolutni rekord turnirja. Le trije so se na naši napravi v festivalskih dneh povzpeli na najvišjo stopničko več kot enkrat: Fritz Henker iz Köflacha na Štajerskem v letih 2017 in 2019, Danilo Pavšič iz Ljubljane leta 2015 in 2020, naš predsednik in prva slovenska palica Sergej Učakar pa kar osemkrat, a nazadnje pred desetimi leti. Pa še to: trenutni rezultat zmag v absolutni kategoriji med Avstrijo in Slovenijo je poravnan na enajst, leta 2005 nam je namreč dež onemogočil izvedbo najstarejšega mini golf tekmovanja v državi. Najboljši izid enega kroga še vedno drži Mitja Reinhart iz Zaloš pri Podnartu, ki mu je 20. septembra 2008 uspelo v prvem krogu odigrati 25 udarcev.

Vabljeni ste na ogled svojevrstne predstave, ki se bo letošnjo sezono na blejskem mini golf igrišču odvijala v petek, 22. 9., ko je popoldne na sporedu ekshibicija dvojic, v soboto, 23. 9., s štirimi krogi in v nedeljo, 24. 9., ki prinaša veliki dvokrožni finale ekipno in posamezno. Vse v pričakovanju šestdesetega rojstnega dne velikana, najstarejšega tovrstnega objekta pri nas.

Mini golf zveza Slovenije

Oglejte si tudi