Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Dogodek ob krajevnem prazniku KS Zasip, 5. avgust 2024

Danes se to morda že sliši kot neka vrsta pozabljene pravljice. Nekoč, v davnih časih, pisalo se je leto 1941, je bila vojna. Lepo vasico Zasip so najprej zasedli Italijani, nato pa do zob oboroženi in dobro obveščeni Nemci.
Še preden je prišlo do kakršnegakoli upora, so v Srbijo izselili predsednika Kulturno-prosvetnega društva z družino. Nemci so se bali njegovega vpliva, saj je govoril in pel v lepem slovenskem jeziku. Vedeli so, da uživa veliko spoštovanje in naklonjenost med vaščani. Tako kot je okupator začel, tak je bil slovenski odgovor. Delavci in kmetje so se pod vodstvom jeseniških komunistov in španskih borcev uprli, odločno in organizirano. Gorenjska je vstala.
5. avgusta 1941 je bil na Vodiški planini na Jelovici ustanovljen Cankarjev bataljon. Istega dne je bila v Zasipu izvedena ena prvih sabotažnih akcij na Gorenjskem. Razstreljen je bil glavni cevovod HE Piškovca, ki je z elektriko oskrboval železarno na Jesenicah, kjer so Nemci izdelovali železo za svojo oborožitev. Akcijo je izvedla organizirana trojka zasipških fantov. Kljub besnenju in prizadevanju okupatorja in njegovih pomagačev diverzantov nikoli niso odkrili. Vsi trije so postali partizani. Eden je v vojni padel, dva sta preživela.
Po vojni se je delovna pravljica v Zasipu nadaljevala. Vaščani so stopili skupaj. Kulturno-prosvetno društvo pod vodstvom istega predsednika je nadaljevalo z delom.

Leta 1973 je bila ustanovljena Krajevna skupnost Zasip, ki je za svoj praznik določila 5. avgust. Tudi Občina Radovljica s svojim Cankarjevim bataljonom ta dan praznuje svoj občinski praznik. In prav je tako. Bodimo ponosni na svojo častno zgodovino.
V vseh pravljicah, kot sta tista o Martinu Krpanu ali Petru Klepcu, zmaguje dobro nad zlim. Tudi v Zasipu se krajevna skupnost s svojimi društvi trudi povezovati vse krajane. Potrebno je samo malo volje, da ukrotimo svojo televizijsko in digitalno razdvojenost ter se obrnemo k sosedu. Mnogokrat je odziv krajanov premalo vaški, premalo domovinski. Ne zavedamo se, da so sosedje, društva, vsi, ki prostovoljno oblikujemo naš vsakdan, vredni, da se jim pridružimo.


5. avgusta 2024 ob 17. uri je Zveza borcev Zasip že petič organizirala sprehod skozi vas v Piškovco do hidroelektrarne. Zbralo se je 38 vaščanov, sosedov in prijateljev, kar je lepo število, glede na to, da je ta organizacija za nekatere že nekoliko pravljična.


V kulturnem programu, ki ga je pripravila naša članica, so sodelovali oktet LIP Bled, vaški recitatorji in predsednik KS s spodbudnimi besedami.
Vrhunec programa je bil recital Uvoda h Krstu pri Savici, ki ga je 96-letni Kristl izvedel popolnoma iz spomina. Verjemite, bilo je ganljivo in čudovito. Tako je organizacija ZB počastila 5. avgust.
V soboto, 24. avgusta 2024, pa se vaščani v okviru krajevnega praznika srečamo na Homu na veliki kulturno-športni prireditvi. 

Bojan Trseglav, KO ZB Zasip




Oglejte si tudi