Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bled
DANES
28°C
14°C
JUTRI
25°C
17°C
Oceni objavo

PLANINSKO DRUŠTVO BLED - 75 LET DELOVANJA

Planinsko društvo Bled je zadnjo avgustovsko nedeljo pred Blejsko kočo na Lipanci ob tradicionalnem dnevu blejskih planincev obeležilo tudi 75-letnico delovanja. Prisotne so pozdravili predsednik PD Bled Rado Urevc, župan Občine Bled Anton Mežan in podpredsednik PZS Martin Šolar. V kulturnem programu so s pesmijo ter igranjem na violino in klarinet nastopili mladi planinci, zapeli so pevci MPZ Triglav Lesce, svoje so dodali še godbeniki Godbe Gorje. Srebrni častni znak PZS je za dolgoletno delovanje prejela Jerca Šolar Rihtar, prejemnika zlatega častnega znaka PZS sta bila Marjan Jauševec in Edvard Torkar. Program je povezovala Branka Smole. Srečanja se je udeležilo več kot 100 planincev, za katerih želodčke je poskrbela najemnica Blejske koče, Tina Lukšič.

Predsednik Urevc je v nagovoru spomnil, da je bilo PD Bled ustanovljeno na pobudo kartografa Oskarja Delkina, in sicer konec leta 1949. Prvi predsednik je bil Anton Pazlar, soustanovitelj in starosta Martin Prešeren pa je bil imenovan za častnega predsednika.

V želji, da bi imeli svojo planinsko postojanko, so se takoj ozrli proti Pokljuki. Pri Kmetijski zadrugi Bled so že letopo ustanovitvi najeli sedanjo pastirsko kočo in jo upravljali vse do leta 1970. Prelomno je bilo leto 1975, ko jim je uspelo kupiti takrat že propadajoči stan in ga v treh letih preurediti v planinsko kočo. Danes, po dobrih štirih desetletjih in pol delovanja, so na Blejsko kočo upravičeno ponosni.

Društvo ima bogato razvito tudi pohodniško dejavnost. Začetki segajo že tja v petdeseta leta, ko je bila na OŠ Bled dejavna tovarišica Marija Stare. Delo s podmladkom sedaj uspešno nadaljujejo mentorice in mentorji na šoli in obeh podružnicah.

Člansko pohodništvo je zaživelo v devetdesetih letih. Trenutno ima društvo osem licenciranih vodnikov, kateri skupaj z načelnico pripravijo in izvedejo okoli 16 izletov letno.

Društvo šteje okoli 320 članov. Več kot 130 učencev predstavlja mladinski podmladek. To naj bi bila garancija, da bo nekdo nadaljeval z njihovim delom. Vendar pogrešajo nove člane. Kot je navedel predsednik, je sam vodnik že več kot 25 let in praktično ves čas so na izletih isti ljudje. Seveda so se skupaj z njim tudi malo postarali, nekaj se jih zaradi starosti izletov ne udeležuje več, nekateri so jih žal za vedno zapustili.

S svojim delovanjem in vodenjem je društvo najbolj zaznamoval Janez Petkoš, ki je bil njegov predsednik kar dvainštirideset let. Ob zaključku predsedovanja je bil imenovan za častnega predsednika društva.

Po več letih delovanja je bila Blejska koča oddana v najem. Novega najemnika so po slabih dvajsetih letih dobili tudi v gostišču Murka na Bledu. Blejski gostinec Aleš Mušič je gostišče v celoti prenovil, kar kaže na interes na dolgoletno sodelovanje.

Kaj čaka društvo v bodoče? Za svoje člane bodo še naprej organizirali bolj ali manj zahtevne, vsekakor pa zanimive izlete, ki jih že vsa leta za mladino in odrasle društvo delno sofinancira, tudi ob pomoči Občine Bled.

Vsa pozornost bo še naprej usmerjena na Lipanco in glavna skrb bo še naprej Blejska koča, kjer bodo z investicijskimi vlaganji šli predvsem v smeri energetske samooskrbe koče, zmanjševanja vplivov na okolje in tudi izboljšanje ponudbe.

In nenazadnje, zbornik. Že več kot trideset let se v zapisnikih pojavlja težnja, da je potrebno izdati kroniko društva. Vsebine so izbrane, zbornik je v oblikovanju in bo izšel do konca leta.

Ob tej priliki se je predsednik zahvalil članom upravnega odbora, vodnikom in vsem, ki vlečejo ta voz naprej, saj ta vleka temelji predvsem na odrekanju svojemu prostemu času in na prostovoljnem delu, ki se ga nikoli in nikdar ne da ustrezno nagraditi. Hvala.

Tekst: Rado Urevc, predsednik PD Bled, fotografije Beno Bregant

Oglejte si tudi