Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
15°C
JUTRI
28°C
16°C
Oceni objavo

Obiščite in raziščite Bled na način trajnostne mobilnosti

Blejski biser, majhen gorenjski kraj, se že vrsto let sooča s prometnimi preobremenitvami. Cesta, ki se skozi Bled vije v Bohinj, je predvsem v visoki turistični sezoni izjemno obremenjena, zato obiskovalce vabimo, da kraj z zaledjem Julijskih Alp raziskujejo na način trajnostne mobilnosti.

Na Bled z javnim potniškim prevozom

Vožnja z vlakom je pravo doživetje

Da bi se izognili gneči na cesti in pustolovščino začeli že med vožnjo med opazovanjem okolice in lepot Slovenije, se na Bled odpravite z vlakom. Postaja Bled Jezero na vrhu griča, od koder se odpira izjemen pogled na jezero, je od kopalnih vod v Veliki Zaki oddaljena zgolj 1 kilometer oziroma 15 minut hoje.

Železniška postaja Lesce – Bled je od središča Bleda oddaljena 4 kilometre. Na pot se lahko odpravimo peš, z avtobusom ali najamemo taksi.

Vozni redi vlakov so na voljo na uradni spletni strani Slovenskih železnic in Deutsche Bahn.

Z avtobusom brezskrbno na Bled

Odlične povezave so na voljo z avtobusnimi prevozi, saj do Bleda redno vozijo avtobusi iz Ljubljane preko Kranja in Radovljice. Povezave so na voljo tudi iz smeri Bohinja in Jesenic.

Od 8. julija dalje so na voljo tudi odhodi na vsako polno uro čez cel dan z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Potnikom je tako omogočeno hitrejše in enostavno potovanje do Bleda po direktni liniji.

Glavna avtobusna postaja Bled je na severovzhodnem delu kraja, 3 minute hoje od jezera, na križišču Ceste svobode in Grajske ceste.

Vozni red avtobusnih povezav je na voljo na uradni spletni strani Avtobusne postaje Ljubljana in prevoznika Arriva.

Na raziskovanje Bleda trajnostno, hitro – pa tudi brezplačno

Brezplačni Bled Bus zapelje okoli jezera, po vaseh in na Pokljuko

Tudi v avgustu po Bledu in na Pokljuko vozijo trije brezplačni avtobusi, ki nudijo tako domačinom kot obiskovalcem možnost koriščenja trajnostnega in brezplačnega prevoza. Avtobusi imajo svojo začetno in končno postajo na Selišah, pred Infocentrom Triglavska roža Bled. Štirikrat dnevno zapeljejo na Pokljuko, trikrat dnevno povezujejo Bled z okoliškimi vasmi, avtobus s krožno vožnjo okoli jezera pa vozi vsak dan med 9. in 19. uro.

Vozni red Bled Busa je na voljo tukaj.

Na raziskovanje kraja s kolesom ali e-kolesom

V sistem Gorenjskega kolesarskega sistema, poimenovanega Gorenjska.bike, ki združuje devet občin, je vključen tudi Bled. Na postaji Bled - Infocenter Triglavska roža Bled so v sklopu sistema za izposojo na voljo 3 električna mestna kolesa in 3 navadna, pred Hotelom Park pa po 2 električni in 2 navadni kolesi. 3 mestna in 3 električna kolesa so za obiskovalce na voljo v kampingu Zaka. Več informacij je na voljo na uradni spletni strani gorenjska.bike.

Sicer je v kraju več ponudnikov, ki izposojajo kolesa, seznam je na voljo tukaj.

Na Blejski otok s pletno, linijskim ladijskim prevozom ali s čolnom na vesla

Obisk Blejskega otoka je pravo doživetje, ki očara in prebudi občutek prazničnih dni. Na otok se lahko odpravite s tradicionalnim čolnom, poimenovanim pletna. Na čoln s pisano platneno streho se lahko vkrcate pod Kavarno Park, na Mlinem ter v Veliki Zaki.

Linijski ladijski prevoz odpelje na Blejski otok vsak dan, potnike pa pričaka na pomolu pod Kavarno park. Vozni red je na voljo tukaj.

Otok pa lahko obiščete tudi sami. Na več lokacijah okoli jezera izposojajo lesene čolne z vesli, ki ponujajo priložnost za rekreacijo in priliko za doživetje najbolj romantičnih trenutkov sredi jezera.

Bled z druge perspektive – vožnja s fijakerji ali turističnim vlakcem

Na tradicionalno raziskovanje Bleda vabijo fijakerji, ki s kočijo zapeljejo okoli jezera. Našli jih boste na postajališču pod Festivalno dvorano, prepoznali pa po hlačah in klobuku črne barve, beli srajci in brezrokavniku z vezenimi gorenjskimi nageljni.

Na pot okoli jezera se lahko odpravite tudi s turističnim vlakcem. Vkrcate ali izkrcate se lahko pri Športni dvorani Bled, pri Panorami, na Mlinem, Pristavi, v Veliki Zaki, na železniški postaji Bled Jezero, v Mali Zaki in na postaji Zdraviliški park. Vozni red je na voljo tukaj.

Vabljeni na udobno, hitro in preprosto raziskovanje Bleda z okolico.   

 

Oglejte si tudi