Zgodbo o slovenski potici so skupaj z Zavodom za kulturo Bled soustvarili etnolog dr. Janez Bogataj, kulinarična mojstrica Sonja Jezeršek in Maks Pogačnik, ki je poskrbel za sodobno izpeljavo različnih potičnih okusov v obliki pralinejev. Potice različnih okusov in pralineje so obiskovalci na praznični prireditvi lahko tudi degustirali in bili navdušeni.
Soustvarjalci projekta so v pogovoru z voditeljico vsak na svoj način obiskovalce popeljali skozi večer. Kulinarična mojstrica Sonja Jezeršek je za degustacijo spekla kar deset potic. Tudi sicer je bila zelo vpeta v projekt in predstavitev slovenske potice. »Moram povedati, da mi je ta projekt zelo všeč, lepo je pripravljen, veliko ljudi je sodelovalo in mislim, da smo zmagali vsi.«
Dr. Janez Bogataj: »Razstava je sicer na Blejskem gradu, ampak sam to pojmujem kot osrednji dogodek za celo Republiko Slovenijo, ker z majhnim, a vztrajnim, strokovno podprtim korakom gradimo nekaj, kar doslej nismo imeli: pralineje v podobi potice. Kar je gotovo eden od kamenčkov v celotnem mozaiku, ki ga imenujemo slovenska potica.«
Maks Pogačnik pod znamko Molinet hiša čokolade nadaljuje več kot 20-letno družinsko tradicijo izdelovanja pralinejev. »Izziv izdelave potice v obliki pralineja je bil zelo velik, kar se tiče samega produkta izdelave kalupa, da bi se lahko izdelovala čokolada. Ker model za to ni obstajal, smo ga morali najprej razviti, največja težava pa je bila odprtina v potici. Ko smo to »pogruntali«, je bila zgodba narejena. Polnila je imel veliko razvitega že oče, tako da smo na koncu vse skupaj samo še odeli v lepo embalažo in je nastal res lep izdelek.« Za izris 3D-modela za izdelavo čokoladnih pralinejev sta poskrbela Miha Homar in Davor Tomažič, za lično darilno pakiranje pa Klemen Kovački.
Lea Ferjan, direktorica Zavoda za kulturo Bled: »Današnja prireditev in razstava sta lep zaključek projekta, v katerem so sodelovale različne generacije ustvarjalcev. Prav je, da se povezujemo, negujemo tradicijo, hkrati pa se rojevajo nove ideje, kako na drugačen način predstaviti eno izmed naših tradicionalnih jedi.»
Razstava Zgodba o slovenski potici bo v Galerij Stolp na ogled do 31. januarja 2025, vsak dan v odpiralnem času Blejskega gradu.
Zavod za kulturo Bled