Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
15°C
JUTRI
32°C
17°C
Oceni objavo

Domače živali naj bodo v veselje, ne v napoto

Kaj je lepšega, kot pa sprehod okoli Blejskega jezera s svojim kužem? Kljub temu, da nam kužki lahko prinesejo veliko veselja in radosti, pa so njihovi iztrebki na tleh neprijetni.

Na Občini Bled in v javnem podjetju Infrastruktura Bled že dlje časa opažajo, da lastniki psov večkrat ne poberejo iztrebkov svojih živali. Naj tu spomnimo na  Odlok o javnem redu in miru - neuradno prečiščeno besedilo (1) Uradno glasilo slovenskih občin, št. 14/2014, 20/2016, kiv 27. členu pravi da 1)  Skrbnik živali je dolžan počistiti iztrebke svoje živali. V ta namen je dolžan imeti s seboj ustrezen čistilni pribor za pobiranje iztrebkov oziroma najmanj dve vrečki za iztrebke in jih ob pozivu pokazati pooblaščeni osebi.

Slovenska zakonodaja predpisuje, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes ves čas na povodcu in obvladljiv. Za ravnanje v nasprotju s tem določilom ste lahko kaznovani z 200€ do 400€.

Prav tako je po občinski zakonodaji prepovedano na javne površine puščati pse in druge živali ter onesnaževati površine z njihovimi iztrebki. Posameznik je lahko za takšen prekršek s strani občinskega redarja ali občinskega inšpektorja kaznovan takoj na kraju.

Oglejte si tudi