Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
15°C
JUTRI
32°C
15°C
Oceni objavo

Dolomiti – mesto gradov

V Galeriji Stolp na Blejskem gradu bo od 3. do 30. septembra 2024 na ogled razstava slik Žive Agrež, nekdanje novinarke, ki je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala na Radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2002 je nekdaj svoj glavni medij besedo zamenjala za potezo s čopičem in se posvetila slikanju.

Do konca l. 2018 je naslikala skoraj 300 platen, nekaj njenih ciklov smo videli tudi na Blejskem gradu, nazadnje v letu 2022 cikel Metamorfoze oljk. Razstavljene slike so tokrat iz cikla Dolomiti – mesto gradov. Za avtorico so slednji najlepše gore na svetu. Cikel predstavljajo slike v mešani tehniki, kjer strukturo oblikuje z debelimi plastmi akrilnega kita, pomešanega z lepilom in akrilno barvo.

»Dela v ciklu Dolomiti – mestu gradov odražajo veličastno resničnost gora, slikarkino občudovanje in spoštovanje ter globoko čutenje njihove unikatnosti in strast, s katero jih je ustvarila ter z njo prevzela tudi gledalca. Živa Agrež ne slika le motivov, objektov svojega ustvarjalnega fokusa, ampak vselej v podobe vkomponira tudi občutke. Naravo poustvarja ob nenehnem procesu ponotranjenja in iskanja izvirne, za slikarko značilne interpretativne poti.
Njen pogled na Dolomite je poseben, predvsem pa oseben. Prežet je z energijo, z radostjo in s koncentracijo, s katero tehta in izbira prave poteze, ko hodi po poti osvajanja vrhov. Pri tem se vse bolj jasni dejstvo, da Živa Agrež resnično ne osvaja le gorskih vrhov, ampak tudi tiste, ki njena dela dvigujejo na piedestal likovnega ustvarjanja,« je v likovni kritiki zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Zavod za kulturo Bled

Oglejte si tudi