Logo MojaObčina.si
JUTRI
32°C
17°C
ČET.
31°C
17°C
Oceni objavo

29. Festival Bled

Med 1. in 14. julijem bo na Bledu potekal že 29. mednarodni glasbeni Festival Bled. Letošnji festivalski mozaik sestavljajo koncertni večeri na različnih blejskih lokacijah, mojstrski tečaji za mlade glasbenike, goslarska delavnica mojstra iz Cremone in slikarska razstava. Umetniški vodja festivala mag. Jernej Brence izpostavlja njegovo butičnost in preplet glasbene, gledališke in likovne umetnosti. V dobrih dveh tednih se bo zvrstilo 14 koncertnih dogodkov na treh prizoriščih: v Festivalni dvorani Bled, cerkvi sv. Martina in Grand Hotelu Toplice. Festival organizira Društvo Kulturni Hram v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled.

Otvoritveni gala večer (1. julija.) bo v znamenju likovne in gledališke umetnosti. Ob 19:30 bo v Festivalni dvorani Bled odprtje razstave Festivala Bled “Od portreta do karikature” bratov Poklukar. Ob 20:30 pa v veliko dvorano prihaja Iztok Mlakar z najnovejšo predstavo Pegule, komedijo v tradiciji del'arte, z duhovitimi dialogi in songi ter odlično igralsko in glasbeno zasedbo. Režiser predstave je Vito Taufer.

Jure Tori v Festivalno dvorano Bled vabi s koncertom Satori (4. julija.). Tokrat je harmoniko zamenjal za Rhodes klavir, Wurlitzer ter hammond orgle, s seboj pa bo pripeljal izjemno pevko Ursulo Luthar, balkansko kitarsko jazz legendo Primoža Grašiča, avstrijskega kontrabasista Wolframa Derschmidta ter trobentača Gerharda Orniga. Za zvokovno podobo ter pravo energijo ter beat je poskrbel producent in DJ Jamirko.

Tomaž Hostnik - kantavtor, šansonjer, pesnik in vizualni umetnik je napisal več kot sto skladb in besedil v slovenskem jeziku, kar vključuje celoten opus zasedb Vudlenderji, Drajnarjuva vampa, Hostnik pa Krečič, glasbo za otroke, film, gledališče, itd. Tokrat se bo predstavil (5. julija.) ob spremljavi samih prekaljenih glasbenikov, Matica Plemenitaša (kitara, vokal), Gregorja Kolarja (ritem kitara, vokal), Jake Krušiča (bas) in Gregorja Hrovata (bobni, vokal).

Patetico - gola sila dobrih besedil, ognjevitost žive glasbe in senzibilno ranjeni vokal, in slovensko glasbeno vesolje je bilo pred 20-imi leti na novo definirano. Nepozabna glasbena tapiserija, v kateri se glasba in poezija povežeta v brezčasnost, ki še danes rojeva nove svetove se bo tokrat zgodila na Bledu (6. julija.). Zasedbo sestavljajo Dejan Berden, klavir, Nika Perunović, vokal, Tadej Kampl, kontrabas in Janez Gabrič, bobni. Rok Gregor Vilčnik se podpisuje kot idejni vodja projekta Patetico ter za zasedbo piše pesmi oz. besedila.

Londinium, eden najbolj vsestranskih in uspešnih londonskih komornih zborov, bo s koncertom na Bledu (7. julija.) z glasbenim vodjem Andrewom Griffithsom debitiral v Sloveniji. Zbor je še posebej znan po živahnih in vznemirljivih izvedbah del a cappella.

Milan Stanisavljević, slovenski pianist srbskih korenin, profesor in predstojnik jazzovskega oddelka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, bo predstavil (8. julija.) svoj novi studijski album z naslovom "Inner Light" (Celinka, 2024). Po albumih "Awakening", "Soundquest" in "Eastern Star" je to njegov četrti album, ki ga odlikujejo avtorske skladbe in aranžmaji. K sodelovanju je tudi tokrat povabil vidne jazzovske glasbenike tako iz Slovenije kot tudi iz Srbije: Luka Ignjatovića (saksofon), Pedja Milutinovića (bobni), Tomaža Gajšta (trobenta), Jošta Lampreta (kontrabas).

Vanja in Matjaž Romih kot BosaZnova zapeljujeta s svojimi igrivimi, lahkotnimi, romantičnimi, hudomušnimi in predvsem avtentičnimi skladbami polnimi življenjskih zgodb o partnerskem odnosu, ki se zibljejo v ritmu bossa nove. Tokrat v Festivalni dvorani Bled v drugem festivalskem tednu, 11. julija.

Izpostavljamo tudi etno koncert, ki bo v Festivalni dvorani Bled na sporedu v soboto, 13. julija. S Karen Asatrian & Armenian spirit se bomo v jazz stilu podali v Asatrianov glasbeni (zeliščni) vrt. "Kadarkoli sem v Armeniji, s seboj vzamem seme, ki ga posadim na svojem vrtu," je navdušen Karen Asatrian nad svojimi armenskimi spominki z neprimerljivim okusom. Na podoben način potekajo tudi njegove skladbe. Kažejo vso širino njegovega glasbenega okusa. Klasični klavirski toni se prepletajo s kapljicami ljudske glasbe, njegove stvaritve pa se pogosto vračajo h koreninam te čudovite kavkaške dežele. Gre za kombinacijo osnovnih armenskih sestavin z džezovskimi začimbami, ki so od vsepovsod našle pot v njegovo glavo in na črno-bele tipke. Med dosedanjimi stvaritvami skladatelja, jazzovskega pianista in vodje ansambla Armenian Spirit (Armenija/Avstrija) izstopa predvsem Molitveno kolo, ki ga je napisal ob stoletnici genocida nad Armenci in je bilo izvedeno na Salzburškem festivalu leta 2016. Armenian Spirit so: Rita Movsesian - vokal (Armenija/Irak/Avstrija), Wolfgang Puschnig - saksofon (Avstrija), Ante Jurinović - kontrabas (Hrvaška/Avstrija), Juan Carlos Sungurlian - oud in buzuki (Urugvaj/Avstrija) in Reinhardt Winkler - bobni in tolkala (Avstrija/Anglija).

V cerkvi sv. Martina bosta tudi tokrat, že tradicionalno na sporedu dva koncerta. Carmen je letošnji projekt, ansambla violončelov Cello Attacca!!, ki letos praznuje 10. obletnico delovanja. Nastal je na pobudo Festivala Bled in deluje pod mentorstvom violončelistke Karmen Pečar Koritnik (12. julija).

Festival Bled 2024 bo sklenil Violinski ansambel Festivala Bled. Violinomania je izbor violinistov, ki so se že v preteklosti zaradi svoje nadarjenosti predstavili publiki na Bledu. Neverjetni mladi talenti bodo zaigrali pester program, kjer se mladostna igrivost pod vodstvom velikih mojstrov prelevi v resno muziciranje. Ljubezen do violine je rdeča nit Festivala Bled že 29 let. Tokrat pod vodstvom Saewona Suha in ob klavirski spremljavi Bokjoo Suh- Cho.

Organizatorji poleg koncertov na večjih prizoriščih kot sta Festivalna dvorana Bled in cerkev sv. Martina pripravljajo pet butičnih koncertnih večerov v Grand Hotelu Toplice (2., 3., 9., 10. julija).

Ob koncertnem delu bodo v času festivala potekali mojstrski tečaji violine, viole, violončela in komorne igre, ki se jih udeležujejo mladi glasbeniki iz vsega sveta. V mojstrskih tečajih letos poučujejo mednarodno priznani profesorji - Michael Frischenschlager, Evgenia Epshein, Helfried Fister, Saewon Suh, Jernej Brence in Karmen Pečar Koritnik.

V času festivala bo v Festivalni dvorani Bled na ogled slikarska razstava “Od portreta do karikature” bratov Poklukar.

Vsi koncerti se začenjajo ob 20:30. Program najdete na spletni strani Festivala Bled, kjer so na voljo tudi vse informacije o nakupu vstopnic.

Zavod za kulturo Bled, foto: Ksenija Mikor

Oglejte si tudi