Ste med tistimi, ki jutra ne morete začeti brez dobre kave? 1. oktobra obeležujemo mednarodni dan kave, zato vas vabimo, da si v najljubšo skodelico nalijete dobro kavo ter uživate v zanimivostih, ki jih z vami delimo v tokratnem članku.
Prvič smo mednarodni dan kave praznovali 1. oktobra 2015 v okviru razstave Expo 2015, ki je potekala v Milanu, kjer je v tistem času potekal tudi globalni forum o kavi. Seveda pa ta dan ni namenjen zgolj slavljenju odlične pijače, ampak opozarja tudi na trajnostni vidik pri vzgoji kavovca ter pravično trgovino v kavni industriji.
Kava ni samo jutranji užitek – je ritual, navdih in umetnost.
Zjutraj nas prebudi, med službenimi odmori nas povezuje s sodelavci, zvečer pa nas morda spremlja ob prijetnem klepetu s prijatelji. Za vsako popolno skodelico kave stoji dolga zgodba, polna strasti in predanosti. Kava je simbol kulture, tradicije in umetnosti priprave – od skrbno izbranih zrn na oddaljenih plantažah do veščin baristov, ki znajo iz nje ustvariti prave mojstrovine.
Zanimivosti o kavi, katere zagotovo niste vedeli
- Ali ste vedeli, da se na svetu vsak dan spije kar 2,25 milijarde skodelic kave? In za vsako skodelico se skriva čudovita zgodba.
- Legenda pravi, da naj bi kavo že v 9. stoletju po naključju odkril etiopski kozji pastir, ki je opazil, da so njegove koze postale precej bolj energične, ko so pojedle zrna kavovca.
- Kava je drugi najbolj trgovan produkt na svetu, takoj za nafto. Njena proizvodnja zaposluje milijone ljudi po svetu, predvsem v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji.
- Prav tako kava zaseda drugo mesto med najbolj priljubljenimi pijačami, takoj za vodo.
- Poleg tega, da nas napolni z energijo, kava vsebuje tudi pomembne antioksidante, ki pripomorejo k zdravju srca in izboljšanju splošnega počutja. Seveda ob predpostavki, da jo pijemo v zmernih količinah.
- Kavo uvrščamo med sadje. Ja, prav ste prebrali. Ko pomislimo na kavo, nam na misel pridejo rjava zrna ali droben mlet prah, vendar pa so sadeži kavovca drobni rdeči plodovi, ki jim pravimo tudi kavne češnje. Znotraj teh pa so zelenkasta zrna, ki jih nato pražijo in zmeljejo ter tako dobimo nam bolj znana rjava zrna oziroma rjav mlet prah kave. Mislite, da bi torej lahko rekli, da se skodelica kave šteje kot sadna poslastica?
- Brazilija je največja proizvajalka kave na svetu in predstavlja približno 35-40 % vse svetovne kavne proizvodnje. Brazilija ima idealne podnebne razmere za gojenje kave.
- Kavo je najbolje gojiti na visoki nadmorski višini. Hladno, mokro podnebje pomeni, da kavne češnje zorijo postopoma in tako razvijejo kompleksne okuse. Na približno 1500 metrih nadmorske višine (etiopska kava) lahko pričakujemo cvetlično, koščičasto sadje in začinjene okuse, na višini 1200 metrov (brazilska kava) zrna razvijejo bolj orehast in čokoladni okus, kava, pridelana na višini 900 metrov pa je navadno precej zemeljska in dolgočasna.
- Italijani morda veljajo za mojstre priprave kave, vendar pa niso tisti, ki spijejo največ kave. Največ kave popijejo Finci, saj tamkajšnji prebivalci popijejo osem do deset skodelic kave dnevno.
- Kava brez kofeina vsebuje kofein. Zrna kavovca naravno vsebujejo kofein, katerega pa šele kasneje, v procesu pridelave, odstranijo, vendar je le-tega nemogoče popolnoma odstraniti iz kave. Po zakonskih predpisih v kavi ne sme biti več kot 0,1 % (pražena kava) ali 0,3 % (instant kava) kofeina, kar je približno 2 do 4 miligrame na skodelico. Če izhajamo iz dejstva, da espresso vsebuje 80 miligramov na skodelico, vidimo, da gre za zanemarljive količine, zato si lahko brez skrbi, kadarkoli v dnevu, privoščite brezkofeinsko kavo.
Poznate tudi vi kakšno zanimivo dejstvo o kavi? Zapišite ga spodaj v komentar.
Ne glede na to, ali ste ljubitelj močne espresso kave ali nežne latte s peno, je mednarodni dan kave idealna priložnost, da raziščete nove okuse in sloge priprave. Povabite prijatelje, privoščite si posebno mešanico ali preizkusite svoj baristični talent doma. Morda odkrijete popolno skodelico, ki vam bo še bolj polepšala vsak dan.
Nazdravimo s skodelico kave in si privoščimo trenutek užitka, kjerkoli smo!