Oceni objavo

Kako preživeti vročinski val? Nasveti za ohladitev in osvežitev v vročih dneh

Letošnji maj in junij sta nam postregla z nekoliko hladnejšimi temperaturami in pogostimi padavinami in vsi smo se spraševali kdaj bomo lahko uživali v prijetnih poletnih temperaturah. In čeprav tudi začetek poletja ni bil zelo obetaven, nam je julij že postregel s prvim vročinskim valom, ki je prinesel visoke temperature in s tem povezane izzive. Visoke temperature predstavljajo tudi resno tveganje za naše zdravje in dobro počutje, saj lahko povzročijo toplotne udare, dehidracijo in poslabšanje kroničnih bolezni, zlati pri starejših in ranljivih skupinah prebivalstva.

Da boste lažje preživeli visoke temperature smo pripravili nekaj nasvetov, kako se lahko učinkovito spopadete z visokimi temperaturami. Vsekakor pa je glavna naloga to, da prisluhnete vašemu telesu – če se počutite omotični, šibki ali imate glavobol, takoj poiščite senco ali klimatiziran prostor, pijte vodo in se ohladite. V kolikor se še vedno ne počutite dobro, poiščite pomoč.

Pijte veliko vode in jejte lahko hrano

V poletnih dneh je zadostno pitje tekočin ključnega pomena (vir: unsplash.com - Conor Brown)

Pitje zadostne količine vode je ključnega pomena med vročinskimi valovi. Telo za hlajenje potrebuje zadostno količino tekočine, zato je pomembno, da pijemo dovolj, čeprav žeje ne čutimo. Z znojenjem namreč izgubljamo več tekočine kot sicer, zato lahko hitro pride do dehidracije. Priporočljivo je pitje vode ali drugih negaziranih in nesladkanih napitkov ter se izogibati alkoholu, energijskim in sladkim pijačam ter kavi, saj povzročajo dehidracijo.

Vročina sicer lahko zmanjša apetit, vendar je pomembno, da v dnevu zaužijete dovolj lahke in hranljive hrane. Sveže sadje, zelenjava in solate so odlična izbira, saj vsebujejo veliko vode in vas ne obtežijo. Priporočljivo se je izogibati tudi ogljikovim hidratom ter težkim, vročim obrokom, ki lahko še dodatno povečajo občutek vročine.

Zastrite žaluzije in stanovanje zračite zgodaj zjutraj

Čez dan imejte okna in vrata zaprta ter zastrte žaluzije oziroma spuščene rolete, saj boste tako preprečili vdor vročega zraka. Stanovanje ali hišo pa prezračite zgodaj zjutraj, ko sonce še ne segreva površin. V kolikor temperatura čez noč pade vsaj za kakšno stopinjo, lahko odprete okna in ustvarite prepih čez noč ter tako dom ohladite, obenem pa vanj vnesete svežino. Če želite ohraniti hladen prostor dlje časa, zapirajte vrata posameznih prostorov.

Pomagate si lahko tudi s prenosnimi ventilatorji ali klimatskimi napravami, vendar je pomembno, da ne nastavite prenizke temperature, prav tako se ne smete dalj časa zadrževati neposredno pod klimo ali pred ventilatorjem. Seveda pa je potrebno tovrstne naprave uporabljati racionalno, da se izognete visokim stroškom energije.

V najtoplejšem delu dneva se izogibajte soncu, ob prvih znakih pregrevanja pa poiščite ohladitev (vir: unsplash.com - Briana Tozour)

Izogibajte se soncu v najtoplejšem delu dneva

Če je le možno, se poskušajte izogibati soncu med 10. in 17. uro, ko so UV žarki najmočnejši. To še posebej velja za otroke, nosečnice, starejše osebe, srčne bolnike in bolnike s kroničnimi boleznimi. V najtoplejšem delu dneva ostanite v zaprtih, ohlajenih prostorih, če pa se izpostavitvi ne morete izogniti, nosite svetla in lahka oblačila, klobuk, sončna očala ter obvezno uporabite kremo oz. izdelek z zaščitnim faktorjem. Prav tako se odsvetuje fizično delo, čemur pa vemo, da se je včasih težko izogniti, zato je pomembno, da si večkrat vzamete premor, poiščete senco ter popijete velike količine vode.

Oblecite lahka in svetla oblačila

V poletnih dneh oblecite lahkotna in svetla oblačila, ki dihajo (najbolje bombažna ali lanena), prav tako si ne pozabite zaščititi glave s klobukom ali drugim pokrivalom. Priporočljivo je, da nosite ohlapna oblačila, saj bo tako vaše telo lažje dihalo in se boste zato manj potili ter s tem izgubili manj telesnih tekočin. Temne barve oblačil absorbirajo več svetlobne energije iz sonca in s tem absorbirajo tudi več toplote.

Ohladite se v vodi

Ohladite se lahko tudi v bližnji reki, jezeru ali bazenu (vir: unsplash.com - Jakob Owens)

Če se vam je čas dopusta že iztekel ali še čakate, da se boste lahko ohladili v morju in te vroče dneve preživljate v službi ali ob kakšnih drugih obveznostih, pa lahko v preostanku dneva poiščete čas za ohladitev v bližnji reki, jezeru ali bazenu. V kolikor pa vam čas nikakor ne dopušča, vam bo pomagala že hladna prha ali hladni obkladki, s katerimi si ohladite tilnik ali zapestja.

Prilagodite vadbo ali pa si jo privoščite pravočasno

Športna dejavnost je vsekakor zelo pomembna za naše zdravje, vendar je potrebno vadbo prilagoditi tudi razmeram. V obdobju vročinskih valov je priporočljivo, da vadbo izvajate zgodaj zjutraj, preden se temperature začnejo dvigovati ali pozno popoldne. Vadba v vročini dodatno obremenjuje vaše telo, zato je pomembno, da poznate svoje meje in prisluhnete vašemu telesu. Vročina bo vsekakor vplivala na vašo vadbo, zato morate poskrbeti za redne odmore ter da ostanete hidrirani.

Ne pozabite poskrbeti tudi za živali

Tako kot vam, je tudi živalim vroče, zato jim redno menjajte vodo ter jim zagotovite hladen prostor, kjer se lahko zadržujejo. Izogibajte se sprehodom po vročem asfaltu brez sence ter se raje odpravite na sprehod po travi in senci. Če je le možno sprehode opravite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, čez dan pa opravite le kratke izhode za opravljanje potrebe.

Osvežite se v teh vročih dneh (vir: pixabay.com - Bru-nO)

Kljub vročinskim valovom, ki jih prinaša poletje, lahko z ustreznimi ukrepi poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje. S pravilno hidracijo, lahkotno prehrano, ustreznim prezračevanjem prostora, izogibanjem soncu v najtoplejšem delu dneva in primerno športno dejavnostjo lahko učinkovito preživimo tudi najbolj vroče dni. Pomembno je, da prisluhnemo svojemu telesu in pravočasno ukrepamo, če opazimo znake pregrevanja. Ne pozabite tudi na svoje hišne ljubljenčke, ki prav tako potrebujejo zaščito pred vročino. Poletje nam ponuja številne priložnosti za uživanje na prostem, zato je ključno, da se zavedamo tveganj in se jim uspešno izognemo. Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko brezskrbno uživali v poletnih radostih.

Oglejte si tudi