Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Oceni objavo

Jesenske aktivnosti v naravi: Kako najbolje izkoristiti čarobnost jeseni

Jesen je čas, ko narava pokaže svojo najlepšo podobo. Drevesa se obarvajo v zlato, rdeče in oranžne odtenke, temperature pa postanejo ravno prav prijetne za raziskovanje na prostem. To je idealen čas, da se podamo v naravo in uživamo v čarobnosti jeseni ter njenih neštetih aktivnostih. Tukaj je nekaj idej, kako najbolje izkoristiti ta čudovit letni čas.

1. Pohodništvo in opazovanje narave

Jesen ponuja idealne pogoje za pohodništvo. Svež zrak in prijetne temperature poskrbijo za udobne sprehode, narava pa nam nudi razkošje barvnih odtenkov. Slovenija ima ogromno pohodniških poti, ki so v tem času še posebej lepe. Povzpnite se na bližnje vrhove in uživajte v razgledih na jesensko pokrajino, ki se bo razprostirala v dolini. Ne pozabite vzeti s seboj fotoaparata, saj so jesenske fotografije neprecenljive. Seveda pa se na pohod odpravite primerno obuti in oblečeni.

Kostanji so prava jesenska poslastica (vir: unsplash.com - Sébastien Bourguet)

2. Pobiranje kostanja

Ena izmed bolj priljubljenih jesenskih aktivnosti je zagotovo nabiranje kostanja. Slovenija je znana po svojih kostanjevih gozdovih, kjer lahko nabiramo kostanj, ki je prava poslastica jeseni. Poleg nabiranja kostanj je peka ob ognju ali v pečici prav poseben dogodek, ob katerem se pogosto zbere cela družina. Nabiranje kostanja pa lahko izkoristite tudi kot družinski izlet, saj v tej aktivnosti lahko uživajo vse generacije. Poleg kostanjev pa lahko domov prinesete tudi nekaj jesenskih listov in kostanjevih ježic, ki vam bodo služili kot odlična jesenska dekoracija vašega doma. Seveda pa morate biti pri nabiranju kostanja previdni, saj veljajo omejitve, in sicer na dan lahko za lastne potrebe naberemo največ 2 kg kostanja.

3. Gobarjenje

Za mnoge Slovence je gobarjenje prava jesenska tradicija. Gozdovi so polni različnih vrst gob, med njimi pa so najbolj priljubljeni jurčki, lisičke in marele. Gobarjenje ni le koristna aktivnost, saj lahko najdene gobe uporabite v okusnih jesenskih jedeh, temveč tudi priložnost za sprostitev v naravi. Obisk gozda, vonj po svežih drevesih in iskanje gob med listjem so čudovit način za povezovanje z naravo. Pazite le, da nabirate le tiste gobe, ki jih dobro poznate! Enako, kot pri nabiranju kostanja, pa morate biti pozorni na omejitve, saj lahko za lastne potrebe naberete na dan največ 2 kg gob.

4. Kolesarjenje po jesenskih poteh

Kolesarjenje v jeseni ponuja edinstveno izkušnjo, saj poti, ki so poleti polne ljudi, postanejo mirnejše, narava pa se pokaže v novih barvah. Slovenija ponuja številne slikovite kolesarske poti, ki se vijejo skozi čudovite pokrajine, od vinorodnih gričev do neokrnjenih gozdov in obrežij rek. Te poti omogočajo prečudovite razglede na jesensko naravo, hkrati pa ponujajo različno zahtevnost in so primerne tako za družinske izlete, kot za zahtevnejše kolesarje.

Jesen je čas, ko narava pokaže svojo najlepšo podobo (vir: pixabay.com - Michael_Pointner)

5. Jesenski pikniki in kampiranje

Čeprav je poletje najbolj priljubljen čas za piknike in kampiranje, lahko tudi jeseni uživate v teh dejavnostih. Prijetne temperature omogočajo piknik v naravi brez poletne vročite, poleg tega pa so gozdovi polni naravnih dobrot, kot so kostanj, jabolka, orehi, gobe, ki jih lahko vključite v vaš piknik meni. Tudi jesensko kampiranje v naravi ima svoj poseben čar – hladnejše noči pomenijo priložnost za uživanje ob ognju, pod toplo odejo in zvezdnim nebom nad seboj.

6. Opazovanje ptic

Jesen je selitveni čas za mnoge vrte ptic, kar pomeni, da je to odličen čas za opazovanje ptic. S pomočjo daljnogleda lahko na različnih lokacijah (npr. Cerkniško jezero, Škocjanski zatok ali Sečoveljske soline) opazujete selitvene poti ptic. Prav tako je to odlično obdobje, ko lahko opazujemo sove in druge gozdne ptice, ki se pripravljajo na zimo. Opazovanje ptic je mirna in sproščujoča aktivnost, ki vas bo povezala z naravnimi ritmi sveta.

7. Fotografiranje jesenskih barv

Jesen je čas, ko narava postane pravi raj za ljubitelje fotografije. Barve dreves, meglice nad reko in hladno jesensko sonce ustvarjajo čudovite motive za fotografiranje. Izleti v naravo s fotoaparatom so lahko zabavna in ustvarjalna aktivnost, ki vas bo spodbudila k raziskovanju skritih kotičkov narave. Ne glede na to, ali ste profesionalec ali amater, jesen ponuja nešteto priložnosti za ustvarjanje čudovitih posnetkov.

8. Ustvarjajte z bučami in ostalimi jesenskimi plodovi

Naravna dekoracija prinaša jesensko vzdušje v vsak kotiček doma. (vir: unsplash.com - Erica Marsland Huynh)

Jesen in oktober sta skoraj sinonim za buče, če posebej v času priprave na Noč čarovnic. Poleg izrezovanja strašljivih in manj strašljivih buč, lahko buče uporabite tudi za ustvarjanje jesenskih dekoracij. Poslikajte buče ali jih okrasite z naravnimi materiali, kot so barviti ali suhi listi, koruza, storži, jesenski plodovi, … Takšne naravne dekoracije so idealne za okrasitev vhodov, oken ali notranjih prostorov, saj ustvarjajo topel in prijeten ambient ter prinašajo jesensko vzdušje v vsak kotiček vašega doma.

Iz omenjenih jesenskih materialov pa lahko izdelate tudi čudovite naravne venčke ali druge okraske. Ta aktivnost je odlična za vse, ki uživajo v ustvarjalnosti in si želijo v dom vnesti toplino jeseni, obenem pa je to odlična priložnost za ustvarjanje z otroki.

 

Jesen je čas, ki prinaša čaroben preplet naravne lepote in prijetnih dejavnosti v naravi. To je čas, ko lahko upočasnite tempo in se povežete z naravo na različne načine – bodisi skozi sproščujoče sprehode, aktivne izlete ali kreativne projekte doma. Narava vas v tem obdobju vabi, da se odmaknete od vsakodnevnih skrbi in uživate v trenutkih preprostega, a čarobnega jesenskega življenja.

Oglejte si tudi