Oceni objavo

Planinsko društvo Ajdovščina - Povzpeli smo se na Ojstrico

Leto se je prevesilo v poletne dni in s tem se tudi naši planinski izleti pomikajo bolj prosti visokogorju. Eden je bil izveden v nedeljo, ko smo v organizaciji s PD Ajdovščina osvojili Ojstrico.

Z vodnikom Božom ter devetimi pohodniki smo 7. julija iz Ajdovščine krenili novim dogodivščinam naproti - na izhodišče pri planini Podvežak, kjer se nam pridružijo štirje pohodniki iz Vipave in Olga iz PD Rečica ob Savinji, ki nam je del poti delala družbo. 

Z izhodišča se odpravimo po lepo markirani stezici do planine Podvežak, tam pozdravimo krave in njihove teličke in sledimo poti naprej. Ob hoji nas skoraj ves čas spremljata sonce in čudovita preproga gorskih cvetlic. Po dobri uri hoje pa le v daljavi zagledamo Ojstrico in greben Male Ojstrice na njeni desni. Ko pridemo do sedelca, se pred nami odpre Korošica. Najdemo zavetje, pomalicamo in se okrepčamo. Ves čas spremljamo vremensko napoved in ker kaže poslabšanje v popoldanskem času, se odločimo opraviti vzpon čez Malo Ojstrico in sestop do Korošice.

Na Mali Ojstrici se od nas poslovi Olga. Razdelimo se v dve skupini: ena gre dol na Korošico in tam počaka, druga pa na vrh. Toda razgledi se začnejo zapirati in malo pod vrhom smo že v megli. Na Ojstrici se odpira še okno proti Krofički in Logarski dolini. Še 'gasilska' in se odpravimo proti Korošici. Nekaj časa še v megli, potem se pa le za kratko odpre razgled na Lučkega dedca in Korošico. Ogledamo si pogorelo kočo in se pridružimo drugi skupini. Nekoliko poklepetamo še z vodnikom iz PD Šoštanj in se vrnemo na Podvežak. 

Čaka nas vzpon do sedelca, pozdravijo pa nas že tudi prve dežne kaplje. V daljavi se zasliši nekaj grmenja, že pred planino Podvežak pa ponovno sonce. Tam izpraznimo zaloge kislega mleka in ker se vreme naglo slabša, gremo urno do avtomobilov in se odpeljemo proti Ajdovščini.

T. V., Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi