Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

Planinsko društvo Ajdovščina - Delovno družabna akcija na Čavnu in Golakih

Narava, vreme in drugi zemeljski pojavi poskrbijo, da se stvari, ki se uporabljajo, tudi obrabijo in jih je potrebno obnoviti. Ravno tako je potrebno urejati naše planinske poti (čiščenje, košnja ...). Ajdovski planinci smo stopili skupaj in naredili veliko delo in zraven še poskrbeli za druženje.

Za soboto, 20. julija, je bila planirana delovna akcija pri planinskih kočah na Čavnu in Golakih ter Mali gori. Vreme je še sredi tedna kazalo na lepo, a dan pred delovno akcijo so napoved obrnili na glavo in napovedali slabo vreme vse do popoldneva. Kaj bomo, smo se spraševali? Nazadnje se vremena nismo ustrašili in delovno akcijo izvedli na Golakih in Čavnu. Košnja na Mali gori še sledi ob lepšem vremenu.

Delovna akcija je zajemala, brušenje in barvanje miz in klopi, košnjo na obeh lokacijah in barvanje koče na Golakih. Odhod iz Ajdovščine je bil ob 8.00 -  ena ekipa se je odpravila proti Golakom, druga proti Čavnu. V deževnem jutru je bilo ozračje ohlajeno, tako da tudi kakšen dolg rokav na začetku ni bil odveč, potem pa nas je delovna vnema ogrela in že so se začele jakne odlagati. Najprej so se zaslišali zvoki brusnega papirja, kako se je pod njim čistila površina mize in klopi, nato je kmalu zadišalo po sveži barvi. Klopi in mize bodo kot nove in lepo urejene za vse obiskovalce naši planinskih koč.

Pri Iztokovi koči na Golakih je poleg urejanja miz in klopi potekalo tudi barvanje celotne koče. Na Čavnu so nekatere članice poprijele za motiko in uredile del gredice pod ograjo pred kočo. Ob sodelovanju dežja smo iskali in si uredili delovna mesta kar pod streho, da so dela potekala nemoteno. Na Čavnu je bil kljub dežju pokošen del poti od koče proti Modrasovcu.

Za kosilo smo si vzeli čas in se ob dobrotah tudi skupno podružili in si izmenjali kakšen vic za dobro voljo in sproščenost. Po kosilu smo z delom nadaljevali, dež je še kar pogumno vztrajal, toda nas ni oviral pri dokončanju dela, vsaj tistega, ki se ga je dalo izvesti večinoma pod streho. Košnja drugih planinskih poti bo malo počakala, a čiščenje in barvanje se je izvedlo. Za dokončanje vseh del bo potrebna še kakšna skupna ura, a kar se je naredilo, bo polepšalo okolico naši planinskih koč, kamor radi zahajamo mi in tudi drugi planinci iz celotne Slovenije.

Želimo si, da bi se naša ekipa planinskega društva Ajdovščina še naprej krepila, zato vabimo vse v naše društvo. Vsak lahko dobi kaj zase in ponese dober glas naprej.

Hvala vsem prostovoljcem za čas in opravljeno delo na Čavnu in Golakih. Zahvala gre tudi oskrbnikom na obeh omenjenih lokacijah.

Gorazd Lapanja, Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi