Oceni objavo

Dvodnevni pohod na Triglav - Planinsko društvo Ajdovščina

Na sobotno jutro, 13. julija 2024, smo se zbrali v Ajdovščini in se odpeljali proti Trenti, da začnemo naš dvodnevni pohod na Triglav. Projekt zbiranja žigov na Slovenski planinski poti, ki ga je lani prekinil dež, je letos skoraj prekrižala močna burja, ki nam je preprečila vzpon čez Plemenice. No, te nas bodo pač še malo počakale. Spremenili smo smer in se iz Trente (620 m) vzpeli proti Prehodavcem (1451 m). Naših 21 pohodnikov je proti planini Lepoč (1090 m) in Trebiški dol sprva komaj lovilo sapo, a kmalu so se pljuča napolnila s svežim gorskim zrakom in korak je postal odločen. Tako smo začeli zgodbo o vztrajnosti in usmerjenosti k našemu cilju, čeprav iz doline dvatisočaki delujejo skoraj nemogoče visoki.

Več kot polovica skupine se je iz Zasavske koče na Prehodavcih povzpela na razgledni Kanjavec (2569 m), ostali pa na Vrh Hribaric (2388 m). Med potjo proti sedlu Dolič in koči na Doliču smo prečkali snežišča, ki vztrajno kjlubujejo poletju, a niso bila preveč strma. Od koče na Doliču smo pot nadaljevali proti Planiki, zavedajoč se, da smo v srcu Triglavskega pogorja. Nad nami so budno bedele skale Rjavca, pozdravile so nas gorske rože in kozorogi.

Na Kredarici, kjer smo prenočili, smo naslednje jutro opazovali sončni vzhod. Vodniki so preverili našo opremo in nas vodili do vrha Triglava. Ponosni na vsakega pohodnika smo na vrhu (brez razgledov) držali prapor društva ob Aljaževem stolpu in ustvarili spomine. Spust čez Škrbino in mimo italijanske kasarne proti Doliču ter Zadnjici je bil tudi izziv, saj so bile noge že uturjene.

Hribi so prava ljubezen vsakega planinca, še posebej naš mogočni Triglav. A zelo pomembno je, da naše korake nadgradimo s spoštovanjem do narave in občutkom do soplanincev. Naši vodniki, Stojan, Tomi in Petra, so se izkazali z odličnim vodenjem! Zahvala in pohvale gredo tudi vsem pohodnikom za njihovo sodelovanje, medsebojno podporo in motivacijo. Komaj čakamo na prihodnje društvene podvige! Srečno vsem planincem!

Planinsko društvo Ajdovščina

Oglejte si tudi