Logo MojaObčina.si
DANES
36°C
18°C
JUTRI
34°C
19°C
Oceni objavo

V. mednarodni festival akvarela Mini Castra 2024

Lokarjeva galerija

Na letošnjo razstavo V. mednarodnega festivala akvarela – Mini Castra 2024 (mali format) je bilo sprejetih 131 avtorjev iz 30 držav. Dela so raznovrstna, izgotovljena v različnih slogovnih načinih, večinoma v celoti v tehniki akvarela. Izrazno se prispeli akvareli ravno tako precej razlikujejo med seboj in se vsebinsko lotevajo različnih tematik. Vsekakor prevladujejo figuralna dela s krajinsko motiviko, temu sledijo tihožitja, žanrske slike, nekatera dela prestopajo v polje abstraktne podobe.

Akvarel je starodavna in zelo hvaležna slikarska tehnika, ki s specifično prelivnostjo, mehkobo in transparentnostjo kolorita, lahko pa tudi ostrino linije, omogoča obsežno likovno izraznost. Dela, ki so sprejeta na razstavo, so večinoma visoke oziroma ustrezne likovne kvalitete, tako da je imela komisija pri ocenjevanju precej težko delo. Strokovna komisija je pri svojem delu upoštevala splošne kriterije kakovosti, ki veljajo za likovno umetnost oziroma specifično za akvarel. Pri izboru komisija ni imela drugih omejitev. V obravnavo so bile zajete vse tehnike, motivi in koncepti akvarela, upoštevana je bila izvirnost ideje ter pristop k reševanju likovnih problemov. Skozi to prizmo je komisija sprejela odločitev in izbrala dela, ki izstopajo in  podelila nagrade oziroma diplome.

Strokovna komisija se je sestala 15. junija 2024. Že od samega začetka je odziv avtorjev na Mini Castri (mali format) manjši kot pri Castri (velik format), zato je žirija temu primerno podelila manj nagrad in diplom, kot jih podeli pri Castri. Komisijo so sestavljali Vladimir Bačič – predsednik (vodja Lokarjeve galerije, predsednik IWS Slovenija, podpredsednik ZDSLU - Zveza slovenskih likovnih umetnikov in predsednik DLUSP), mag. Marija Nabernik, docentka na ALUO, smer ilustracija, Lucijan Bratuš, upokojeni prof. na ALUO in Azad Karim, akademski slikar.

Nagrado Občine Ajdovščina je prejela Janna Liebender-Folz iz Nemčije. Sponzorske nagrade so prejeli Matija Cipurić iz Slovenije,  Momčilo Dabanović iz Srbije in Carlos Perez Lopez iz Španije.

Diplome so prejeli Leszek Błażewicz iz Poljske, Larisa Golec iz Hrvaške, Marisa Pietraperzia iz Italije in Drago Hajdarovič,  Kara Kalajžič, Slobodan Milojević, Andrej Novak, Jože Šajn iz Slovenije.

Kakršna koli kultura nudi tako posamezniku kot narodu višjo kakovost življenja. Kultura lahko živi in cveti le v komunikaciji med ljudmi in narodi, zato bi morala biti kultura tista sila, ki bistveno doprinese k počlovečenju medčloveških odnosov in k spreminjanju množice ljudi v človeško družbo.

Vladimir Bačič

Oglejte si tudi