Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
21°C
10°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

DU Ajdovščina - letovanje na otoku Braču

Pred desetimi leti je Društvo upokojencev Ajdovščina prvič organiziralo letovanje v osrednji Dalmaciji na Dugem otoku. Ker je bilo zanimanje veliko, smo v naslednjih letih dodali Korčulo, zatem še Vis in letos prvič otok Brač. Sicer že desetletja dvakrat letno letujemo v hotelu Delfin v Izoli, ki je v lasti ZDUS-a, vendar je zanimanje še za dodatne destinacije.

Otok Brač leži v srednjem delu Jadrana med Splitom, Hvarom, Šolto in Korčulo. Je tretji po velikosti v Jadranskem morju. Ima ugodno milo podnebje, tako se pozimi temperature ne spustjo pod 5 stopinj Celzija. Otok ima bogato zgodovino, naseljen je že od neolitika. Prvi poznani prebivalci otoka so bili Iliri. Tudi ostanki rimskega obdobja so vidni po vsem otoku. V zgodnjem srednjem veku je bili pod Bizancem, v 9. stoletju pa so ga osvojili Slovani. V 15. stoletju je bil v lasti Beneške republike, po njenem propadu pa je pripadel Avstriji. Je bolj gorat, vendar je na 180 km dolgi obali veliko čudovitih plaž. Najbolj znana je Zlatni rat na Bolu, ki smo jo obiskali. Na Bolu pa smo si ogledali in degustirali vina  vugava in plavac v vinski kleti Stina, ki je že leta 1909 osvojila zlato medaljo za vrhunsko vino.

Najvišji vrh Brača je Vidova gora z 778 m nadmorske višine (obenem najvišji vrh na otokih Jadranskega morja), od koder smo občudovali razgled na otoke v osrednji Dalmaciji in na plažo Zlatni rat. Obiskali smo tudi Pučišća, mestece ob severni obali otoka, kjer je kamnoseška tradicija že od leta 1909 in edina še delujoča šola v Evropi, ki ohranja ročno obdelavo kamna. Navdušilo nas je mestece, zgrajeno iz belega kamna, izdelki in način obdelave. Naša destinacija je bila kilometer oddaljena od mesta Supetar, kamor nas je iz Splita pripeljal trajekt. Nastanili smo se v depandanse hotelskega naselja, ki so v neposredni bližini restavracije in le lučaj od plaže. Najprej nas je navdušil urejen mediteranski park (s tisoč dišečimi rastlinami), ki se razteza okrog hotelskega naselja . Plažo obkrožajo visoki borovci, ki nudijo bogato senco, njihov vonj pa pomirja. Številni udobni ležalniki so vabili k poležavanju, sončenju in branju. Kristalno čista, topla voda je vabila, da smo zaplavali ali se pa namakali in klepetali.

In nazadnje: presenečenje ob kraljevsko obloženih vitrinah z raznoliko vrhunsko pripravljeno hrano, zelenjavo, sadjem,slaščicami in tortami. Na svoj račun smo prišli ljubitelji prave turške baklave, kasneje smo izvedeli, da je glavni kuhar Turk. Naša vodnica Eva je za nas skrbela skozi ves teden, nas vodila po destinacijah in pripravila animacije. Imeli smo tudi 'Dalmatinski večer', kjer smo s klapo lahko zapeli in zaplesali.

Hitro se je približal dan, ko smo krenili proti domu. Zadovoljni z dopustom, videli in doživeli smo nove in lepe stvari. Se vidimo naslednje leto, le zdravje naj nam služi!

Rožica Kovač, DU Ajdovščina

Oglejte si tudi