Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
36°C
20°C
Oceni objavo

Sestal se je vrh gasilske zveze

Verd, 24. marec – Medtem ko v začetku leta potekajo občni zbori lokalnih prostovoljnih gasilskih društev, se ti zaključijo skupščino Gasilske zveze Vrhnika, ki je letos potekala v Verdu. Zbrane sta nagovorila predsednik zveze Vinko Keršmanc in poveljnik Benjamin Svenšek, prisotni pa so bili seznanjeni tudi z namero o ustanovitvi novega gasilskega društva v Občini Borovnica.

Gasilska zveza Vrhnika, ki združuje gasilska društva občin Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, je lani zabeležila 149 dogodkov, ki so imeli za posledico intervencijo. Slaba tretjina je bila nesreč v prometu, skoraj ravno toliko pa tudi požarov ter nudenja tehnične in druge pomoči. Glede na to, da je PGD Stara Vrhnika postalo gasilska enota širšega pomena, je lani zabeležilo rekordnih 78 izvozov, sledijo mu Vrhnika (50),Verd (40) in Borovnica (20). Celokupno gledano je tako vsaj eno gasilsko društvo sodelovalo na intervenciji vsak poltretji dan. Velja omeniti dve zahtevnejši intervenciji: požar v naravi na Krasu, kjer je 23 operativcev s šestimi vozili varovalo bližnje vasi pred požarom, ter posredovanje pri prometni nesreči gorečega tovornega vozila, ki je v bližini Štampetovega mostu zdrknilo z avtoceste. »Ob tem smo si nabrali veliko znanja in novih izkušenj,« je bil jedrnat poveljnik Svenšek.

Vsa ta pomoč zahteva veliko odrekanja prostemu času, zato ni presenetljivo, da se je predsednik zveze Keršmanc še posebej zahvalil tudi vsem družinskim članom gasilcev »… da razumejo naše delo in nas pri tem podpirajo.«
Leto so zaznamovali tudi drugi mejniki, ki niso operativne narave. »Člani PGD Padež-Pokojišče-Zavrh so začeli z gradnjo novega gasilskega doma, prevzeta sta bila dva nova vozila (PGD Log je dobilo vozilo za prevoz gasilcev-bolničarjev, PGD Stara Vrhnika pa vozilo za posredovanje v prometnih nesrečah),« je zbranim na skupščini pojasnjeval poveljnik Svenšek in med drugim dodal, da so preverili tudi operativne načrte za posamezne občine, številni gasilci so opravili različne tečaje in se udeleževali številnih tekmovanj (mladinci in mladinke PGD Drenov Grič – Lesno Brdo so v Kopru postali državni prvaki). Dejavna je bila tudi gasilska mladina, članice in veterani, ki so se vsak na sebi lasten način vključevali v gasilske vrste.
Posebnost letošnje skupščine je bila seznanitev prisotnih o ustanavljanju novega gasilskega društva: Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Fenolit. Kot je dejala Mojca Jeraj iz omenjene družbe, je društvo nekoč že obstajalo, s ponovno obuditvijo pa se bo požarna varnost kraja še povečala. Predsednik zveze Keršmanc je pojasnil, da je vrhniška gasilska zveza k predlogu Fenolita podala pozitivno mnenje, kar je predpogoj, da se začnejo postopki vključevanja društva PIGD Fenolit v Gasilsko zvezo Slovenije.

Gostje – župani in predstavniki sosednjih gasilskih zvez – niso skoparili s pohvalami. Vrhniški župan Stojan Jakin je izrazil zadovoljstvo, ker pri gasilcih ni čutiti politike, kot se to rado dogaja na drugih področjih. Borovniški župan Bojan Čebela je fasciniralo dejstvo, kako se gasilci počasi levijo tudi v bolničarje in se tako spogledujejo še z eno od humanih strok. Simon Strgar, podžupan Občine Log-Dragomer, pa je dejal, da kljub velikim finančnim izzivom, ki jih pričakuje občina, ti ne bodo krnili sredstva namenjan gasilcem.

 

Gašper Tominc

 

 

Oglejte si tudi