Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
15°C
PET.
29°C
13°C
Oceni objavo

Saša Brezovnik: »Življenja brez smučanja si ne predstavljam!«

Starost: 17 let Klub: Smučarski klub Unior Celje Trener: Gregor Marguč Cilji: uvrstitev v svetovni pokal, zmaga na olimpijskih igrah Vzorniki: Michaela Schiffrin in Janica Kostelić Hobiji: kolesarjenje, branje knjig in likovno ustvarjanje Sanjsko potovanje: Havaji, Vidnejši rezultati v sezoni 2012/2013: 1. mesto na FIS tekmi v slalomu v Trbižu v Italiji, 1. mesto na FIS tekmi v veleslalomu v Santa Catarini v Italiji, 2. mesto na FIS tekmi v slalomu v Kranjski Gori, 4. mesto na FIS tekmi v slalomu na Starem vrhu pri Škofji Loki.

"Na smučke so me pri 4. letih postavili starši, dve leti kasneje so me vpisali v alpsko šolo Svizec. Udeležila sem se nekaterih otroških tekem in dvakrat zasedla 2. mesto. Kmalu so v meni prepoznali potencial, tako sem z 9. leti že postala članica Smučarskega kluba Unior Celje," svoje smučarske začetke opiše Frankolovčanka Saša Brezovnik. Sašin prvi trener je bil Aleš Črnko. Brezovnikova, ki je trenutno tudi ena izmed najuspešnejših športnic v občini Vojnik, je svoje prve smučarske dosežke osvojila na več otroških in regijskih tekmah. Leta 2010 je prestopila v program FIS in začela dosegati zelo dobre uvrstitve, prvo zmago je dosegla v italijanskem Bormiu.

 

Saša je v sezoni 2011/2012 osvojila 1. mesto na državnem prvenstvu v slalomu, v kombinaciji, super veleslalomu, kot tudi v super kombinaciji. Sezona 2011/12 je bila njena druga sezona v FIS konkurenci. Udeležila se je tudi 1. olimpijskih iger za mlade v Innsbrucku in nastopila še na 42 drugih tekmah različnih rangov širom po Evropi, osvojila pokal mlajših mladink ter postala kar štirikrat državna prvakinja.


Delovna in ambiciozna športnica trenira vsak dan, tekme ima tudi med tednom. V poletnem času so njeni treningi predvsem kondicijski, v zimski sezoni pa svoje smučarsko znanje izpopolnjuje na različnih smučiščih in ledenikih. Decembra in januarja je večinoma odsotna iz šole, zato se potrudi, da že pred tem obdobjem uredi mnoge obveznosti, nekaj jih ostane še za kasneje. Dijakinja 3. letnika športnega oddelka I. gimnazije v Celju se o svoji nadaljnji študijski poti še ni povsem odločila. Zanima jo vse, kar je povezano s športom, pa tudi fizioterapija. "Ko bo čas, se bom odločila, kam in kako naprej. Trenutno je moja energija usmerjena samo v smučanje. Življenja brez smučanja si ne predstavljam. Pomeni mi največ na svetu!"

 

"Za smučanje me je navdušil ati. Moji starši so tisti, ki mi dajejo na tekmah pozitivno energijo. Vesela sem, da spremljata vsak moj korak in me podpirata tako finančno kot moralno." Sašine noge so zaradi mnogih udarcev v količke pretežen del leta sive. "Ko drvim med količki, želim priti od starta do cilja. Brez poškodb. In to je glavno!" Saša je vzljubila smučanje v najbolj rosnih letih. Uživa v nomadskem življenju in nenehni "akciji". Če ji ostane še kaj prostega časa, igra tudi odbojko, se druži s prijatelji, izjemno rada pa tudi likovno ustvarja. Njen moto "Ne končaj, ko je težko. Končaj, ko je konec!" ji daje motivacijo, da v bližnji prihodnosti prodre v sam svetovni smučarski vrh. Želje nadebudne smučarke naj postanejo resničnost.

Tjaša Podergajs

Oglejte si tudi