Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Iščete poslovne priložnosti v Italiji?

Italija se s svojimi 60 milijoni prebivalcev uvršča na četrto mesto v Evropi po številu prebivalcev – takoj za Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Podatki o blagovni menjavi naše države z zahodno sosedo pa kažejo, da se Italija stalno uvršča na drugo mesto po obsegu trgovinske menjave, takoj za Nemčijo.
Tako so slovenska podjetja v prvih desetih mesecih preteklega leta izvozila za dobra dva milijona evrov, uvozila pa za tri milijona evrov blaga. Skoraj neverjetna pa je ocena, da so okoli tri četrtine gospodarsko-trgovinskega sodelovanja med Slovenijo in Italijo vezane na štiri severne italijanske pokrajine: Furlanijo - Julijsko krajino, Benečijo, Lombardijo in Emilijo Romanjo, v katerih skupaj živi manj kot četrtina vsega italijanskega prebivalstva. Na drugi strani slovenski uvoz iz teh štirih pokrajin obsega okoli dve tretjini vsega uvoza iz Italije. Ti podatki kažejo, da slovenska podjetja premalo sodelujejo s preostalim delom sosednjega trga, ki kljub krizi v preteklosti in splošno znanim težavam, povezanim predvsem z zamudami pri plačilih, ostaja še naprej pomemben za naša podjetja – še celo več: naš izvoz v Italijo se konstantno povečuje.
Z željo, da bi se še bolj ciljno prilagodili aktivnosti, ki jih Gospodarska zbornica Slovenije namenja poslovanju na italijanskem tržišču, smo se odločili, da poizkusimo zbrati interese in želje naših članov s sosednjim trgom. S tem namenom vabimo naše člane, da izpolnijo profil svojega podjetja (v angl. jeziku), ki nam bo v pomoč pri pripravi aktivnosti v bodoče. Na osnovi zbranih informacij, bomo na GZS izvajali aktivnosti v skladu z interesi slovenskih podjetij.

Na italijanski trg preko zastopnikov in agentov

Hkrati obveščamo vsa podjetja, ki iščejo vstop ali širitev poslovanja preko italijanskih zastopnikov in agentov, da bomo 3. marca v Novi Gorici ob 11. uri na OZ Nova Gorica in 4. marca v Ljubljani ob 10. uri na Gospodarski zbornici Slovenije (Poslovna oaza, 7. nadstropje)predstavili možnost udeležbe na sedaj že tradicionalnih poslovnih dogodkih Forum Agenti, ki bosta letos potekala med 28. in 30. aprilom v Veroni ter med 24. in 26. novembrom v Milanu. Vabimo vas, da se informativnih predstavitev v Novi Gorici ali Ljubljani udeležite in svojo udeležbo potrdite preko elektronske aplikacije 
Več informacij: Mojca Osojnik - mojca.osojnik@gzs.si, Nevenka Volk Rožič - nevenka.volk@gzs.si ter za Forum Agente Marko Jare - marko.jare@gzs.si

 

Oglejte si tudi